skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Moravské zemské víno
Jako moravská zemská vína se označují vína z Moravy, která splňují pravidla českého vinařského zákona. Podle nich se musí vyrábět výhradně z hroznů vypěstovaných v České republice. Tyto hrozny pak musí při sběru dosahovat minimální úrovně cukernatosti. Pro vína z Česka se používá označení české zemské víno.
Zemské víno tvoří mezistupeň mezi kategorií stolního vína a jakostními víny s přívlastkem. Stejně jako u českých vín se tak ale často označují i vína drobnějších moravských vinařů, která se vyrábějí v menším objemu. V takovém případě se totiž nevyplatí administrativní proces k získání klasifikace přívlastkového vína. I v kategorii zemských vín tak najdete vysoce kvalitní láhve z ověřených vinařství. Za náš výběr ručíme.










V PRAZE
A IHNED K ODESLÁNÍ
PO PRAZE DO 90 MINUT
NÁKUPU NAD 5 000 Kč
Jaký je rozdíl mezi moravským zemským vínem a ostatními?
Podle českého vinařského zákona se vína dělí do celé řady kategorií. Pro zemská vína jsou pak pravidla méně přísná, než u jakostního vína s přívlastkem. I to je důvodem, proč označení často využívají drobní vinaři. Snadno tak můžete koupit víno, které by splnilo podmínky vyšší klasifikace některého z přívlastků. Aby ale mohlo být do kategorie oficiálně zařazené, musel by na výrobu dohlížet inspektor a s tím se pojí další náklady, které se v menších objemech nevyplatí. Mezi zemská vína se také zařazují například mladá svatomartinská vína, u kterých by proces získání klasifikace trval příliš dlouho.
V českém vinařském zákoně najdete tři hlavní klasifikace: stolní vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem. Moravská zemská vína spadají mezi kategorie stolních a jakostních vín.
Stolní vína
Nejnižší klasifikace vín má nejvolněji nastavená pravidla. Hrozny pro výrobu stolního vína musejí pocházet z Evropské unie. Ze zákona není nastavená minimální cukernatost hroznů při sklizni. I na kvalitu jsou tu kladené menší nároky, než je tomu u vín vyšších kategorií.
Jakostní vína
U kategorie jakostních vín musí hrozny pocházet z některé z vinařských oblastí v České republice. Při sklizni musí dosahovat minimální cukernatosti, která je stanovena na 15 stupňů normalizovaného moštoměru. Pro kvalitu jsou nastavené vyšší normy než je tomu u zemských vín.
Jakostní vína s přívlastkem
V kategorii přívlastkových vín se rozlišuje řada podkategorií, jako jsou kabinetní vína, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledová vína a slámová vína.
U všech kategorií je ze zákona povinnost uvádět je viditelně na etiketě. Na plnění pravidel dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.