České zemské víno

České zemské víno je označení pro tichá vína z Česka, která splňují vinařským zákonem definovaná pravidla. Hrozny použité k výrobě musí pocházet z České republiky a musí při sběru dosahovat minimální stanovené cukernatosti. Pokud se víno vyrábí na území Moravy, nese označení Moravské zemské víno.

Zemské víno je legislativně jakýmsi mezistupněm mezi stolními víny a jakostními víny s přívlastkem. Označení ale často najdete i na českých vínech, která se vyrábějí v menším objemu a tudíž se nevyplácí administrativa kolem oficiální klasifikace přívlastkových vín. I v této kategorii tedy najdete vysoce kvalitní láhve. Přesvědčte se sami.


Vše
Vše
České zemské víno
Vše
KAMENNÁ PRODEJNA
V PRAZE
97 % ZBOŽÍ SKLADEM
A IHNED K ODESLÁNÍ
EXPRESS DODÁNÍ
PO PRAZE DO 90 MINUT
DOPRAVA ZDARMA PŘI
NÁKUPU NAD 5 000 Kč

Jak se české zemské víno liší od ostatních vín?

Český vinařský zákon rozlišuje celou řadu kategorií. V případě zemského vína jsou pravidla pro výrobu volnější, než u jakostního vína s přívlastkem, a tak toto označení využívají i drobní vinaři. Může se tak snadno stát, že koupíte víno, které splňuje podmínky vyšší klasifikace některého z přívlastků, ale aby ji mohlo oficiálně používat, musela by do procesu vstoupit inspekce a s ní i další finanční náklady. Z časových důvodů se jako zemská vína prodávají třeba i vína svatomartinská. Pro kategorii není důležitá barva. Existují bílá zemská vína i červená zemská vína.

Český vinařský ​zákon rozlišuje tři hlavní klasifikace vín: stolní víno, jakostní víno a jakostní víno s přívlastkem. České a moravské zemské víno spadá​ v této kategorizaci mezi kategorie stolních a jakostních vín. 

Stolní víno

Stolní víno je nejnižší klasifikací. Pokud na etiketě najdete toto označení, máte jistotu, že hrozny pocházejí z Evropské unie. Zákon nestanovuje minimální cukernatost hroznů při sklizni a na výslednou kvalitu jsou kladené menší nároky, než u vín vyšších kategorií.

Jakostní víno

U jakostních vín musí hrozny pocházet z konkrétní vinařské oblasti v České republice a musí mít při sklizni minimální cukernatost 15 stupňů normalizovaného moštoměru. Kvalitativně splňuje vyšší​ normy než zemské víno.

Jakostní víno s přívlastkem

Kategorie přívlastkových vín je nejširší a zahrnuje celou řadu podkategorií. Spadají sem kabinetní vína, pozdní sběrvýběr z hroznůvýběr z bobulí, výběr z cibéb, ledová vína a slámová vína

Všechny kategorie musí být viditelně označené na etiketě konkrétního vína a kontroluje je Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.​