Stock

Fernet Stock

Stock byla vlastně původně italská značka alkoholu, kterou založil v roce 1884 Lionello Stock v italském městě Terstu. Po první světové válce nebyla situace na italském trhu ideální, proto se Lionello Stock rozhodl přesídlit výrobu do tehdejšího Československa. Koupil zde lihovar v Božkově. Dnes je Stock Plzeň největším výrobcem lihovin na českém trhu, vyrábí populární alkoholické nápoje jako je Fernet Stock, likér Magister, vodku Amundsen.


 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Fernet Stock 1l 38%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 429 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Ron de Azur 6y 0,7l 38%
SKLADEM > 5 Ks 383 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Fernet Stock Whisky sklo
SKLADEM > 5 Ks 59 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Fernet Stock Citrus 1l 27%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 409 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem

1 2

Barvitá historie vzniku značky Fernet Stock

Hořké bylinné nápoje si vychutnávali italští mniši už před více než 200 lety. Výtečně pomáhali na trávení. Nápoje nazývali je jako fernet, což v překladu znamená hořký. Díky svým blahodárným účinkům se stal brzy fernet skutečným žaludečním likérem, který byl dostání v lékárnách. O něco později si fernet získal takovou oblibu, že se začal vyrábět jako alkoholický nápoj v mnoha lihovarech. 

Značka Fernet má svůj původ v Triestu. Tady Lionello Stock založil v roce 1884 firmu, která profitovala z výhodného spojení tohoto dopravního uzlu. A když severní Itálii zdecimovala válka, Lionello Stock se rozhodl svou firmu přesunout v roce 1920 co Československa, do Plzně. Společnost Stock Plzeň se však zaměřovala převážně na produkci koňaků, brandy a dalších destilátů z vína. Výroba fernetů zůstala po dohodě v Itálii firmě Fratelli Branca Distilleria. 

Jenže když firma porušila dohodu, Lionello obnovil jedinečnou rodinnou recepturu a začal vyrábět v roce 1927 svůj první Fernet Stock

Český Fernet na vrcholu slávy

V meziválečném období zažíval Fernet Stock rozkvět. Tenhle originální nápoj se stal díky nižší ceně velmi dostupný, a proto si ho mohl vychutnat prakticky každý. Fernet Stock tak mohl oslovit běžné lidi i náročnější smetánku. 

I když 2. světová válka a znárodňování nevěstili nic dobrého, značce Fernet Stock se podařilo přežít. Zásadní bylo, že tajemství receptury Fernet Stock zachoval mistr destilatér Arnošt Müller. V roce 1948 přišel Lionello Stock téměř o vše během znárodňování. Naštěstí byl stále vlastníkem práv na užívání ochranných známek Stock a Fernet Stock. Pro další přežití Fernetu Stock bylo důležité, že tehdejší ředitel Josef Perka nevyměkl a dohodl se s Lionellem Stockem na bezplatném užívání značky na území Československa. Fernet Stock se stal až do roku 1989 velmi žádaným podpultovým zbožím

Až po revoluci stoupala hvězda jménem Fernet Stock zase výš a výš. Konečně bylo možné vyrábět tolik fernetu, kolik lidé chtěli. Mnozí z vás si jistě vzpomenou na úspěšnou televizní reklamu se sloganem „Výjimečně hořký, výjimečně dobrý“. 

Výroba originálního Fernet Stock

Všechny druhy Fernet Stock se vyrábí podle tradiční receptury, jejíž tajemství je pečlivě střeženo. Recept dnes znají pouze dva lidí na světě. Základem Fernetu je směs 14 bylin, které pocházejí z celého světa. Jejich získání je poměrně náročné a ještě náročnější je každoroční dávku důkladně roztřídit. Mistr destilatér pak kontroluje každou fázi výroby Fernet Stock, aby byl zážitek z pití fernetu výjimečný. 

Směs bylinek se louhuje a vzniká bylinný macerát, který se nechá odležet 8 týdnů. Po přefiltrování zraje macerát další 2 měsíce v tancích. Pak se do macerátu přidá voda, k tomu další složky a Fernet Stock je skoro na světě. Ještě, než se dostane do vašich skenek, musí pár dalších měsíců dozrávat v sudech. 

Nejoblíbenější druhy Fernetu Stock

Originál je originál. Proto mezi nejoblíbenější druhy Fernetu patří klasický Fernet Stock (s 1l lahví Fernetu si vystačíte dlouho). Pro ty, kteří mají rádi jemnější druhy Fernetu, je bezpochyby favorit Fernet Stock Citrus. Ten spojuje tradiční hořkost originálního Fernetu s příjemnou kořenitostí a citrusovou chutí. Fernet Stock Citrus, stejně jako jeho „drsnějšího” kolegu, si parádně vychutnáte samotný i v míchaných drincích

Chcete Fernet Stock ve speciální formě? Vyzkoušejte například Fernet Stock Barrel Edition, který zrál v sudech po karibských rumech. A pokud chcete tradiční český alkohol s vlastní etiketou, například Fernet Stock můžete mít v personalizované lahvi

Parádní míchané drinky s Fernetem

Příjemně hořká chuť předurčuje většinu druhů Fernetu Stock do míchání pohodových drinků. Absolutní klasikou je Bavorák, ve kterém se spojuje Fernet s tonicem. Bavorák ale není jediným koktejlem, kde Fernet exceluje. Objevte také další drinky s Fernetem, jako jsou třeba Fernet Cup. No.1 nebo Hanky Panky. Tady najdete recepty.