Rumy z Madeiry

Je libo evropskou exotiku? I když na starém kontinentě nepanují ideální podmínky pro výrobu kvalitního rumu, můžete si ho dopřát. Jedním ze zajímavých producentů dobrého rumu je ostrov Madeira, který patří pod Portugalsko. Ochutnejte rumy z Madeiry.


KAMENNÁ PRODEJNA
V PRAZE
97 % ZBOŽÍ SKLADEM
A IHNED K ODESLÁNÍ
EXPRESS DODÁNÍ
PO PRAZE DO 90 MINUT
DOPRAVA ZDARMA PŘI
NÁKUPU NAD 5 000 Kč

Rumy z Madeiry, z ostrova třtinového cukru

Historie rumu na ostrově Madeira se odvíjí od historie cukru a pěstování cukrové třtiny. Evropa přezdívala ostrovy podle produktů, které nabízely. Ještě dřív, než se na Madeiře vyráběly rumy, postavilo zdejší ekonomiku na nohy třtina. První cukrová třtina byla vysazena na Madeiře v roce 1425 a první cukrovar na ostrově byla uveden do provozu v roce 1450 ve městě Funchal. Je zajímavé, že pěstování a zpracování cukrové třtiny bylo tak vánosné, že se to projevilo i na místní architektuře. Z výnosů vznikla například katedrála Sé ve Funchalu. 

Portugalské rumy – jedny z prvních moderních rumů

Bylo téměř logické, že kde je cukrová třtina, musí být dříve nebo později také dobrý hnědý rum. Prvním destilátům na Madeiře se ještě neříkalo rum. Šlo o Aguardente de cana, tedy třtinovou pálenku. První skutečné rumy z cukrové třtiny se na Madeiře vyráběly od 16. století, což dělá z ostrova jednoho z prvních výrobců  „moderního“ rumu v historii. 

Rumy na Madeiře byly původně destilovány v tradičních portugalských destilačních přístrojích, které byly později nahrazeny destilačními přístroji po koňaku. Tehdy se používaly především k dotváření portugalských vín

Rumy a cukrová třtiny z Madeiry

Kvalita portugalských rumů z Madeiry stojí na kvalitní cukrové třtině. Ta se sklízí od března do května, což odpovídá každoroční destilační kampani. Šťáva se obvykle fermentuje 48 hodin a destilace se provádí v tradičních kolonách. Na rozdíl od tropických oblastí na Madeiře panuje mírnější klima, což se projeví při staření rumu. 

Madeirský rum se vyrábí obvykle ve dvou variantách. Jde o kvalitní bílý a hnědý rum. Tyhle portugalské rumy mají obsah alkoholu 30 až 50 % a většinou jsou uloženy v sudech na 3 až 15 let. Jde vlastně o poměrně unikátní evropský rum, který se skutečně vyrábí z cukrové třtiny. Další evropští výrobci jako Německo nebo Dánsko se musí spoléhat na dovoz z jiných oblastí. 

Současné rumové lihovary na Madeiře

Mezi top rumy z Madeiry patří značka Rum Nation. Na ostrově jsou ale celkem 4 lihovary. Největší se jmenuje Engenhos Do Norte a byl založený v roce 1927. Dále sem patří Engenhos da Calheta, L'Engenho Novo a Reizinho. 

Nejlepší portugalské rumy

Mezi nejoblíbenější rumy z Madeiry patří značka Rum Nation, kterou založil na přelomu tisíciletí nadšenec Fabio Rossi. V roce 1990 si udělal návštěvu do jednoho skotského lihovaru, kde si všiml několika pěkných starých sudů (původně se věnoval výrobě whisky). Když mu master distiller oznámil, že jsou naplněné jamajským rumem, byl nadšený. 

Fabio Rossi zcela propadl chutím rumů. Proto se rozhodl založit vlastní destilérky. O rumu sice nevěděl vůbec nic, ale to nebylo překážkou. 9 let se učil, aby pak uvedl jeden z prvních kvalitních portugalských rumů z ostrova Madeira. Založil značku Rum Nation, jejíž rumy vynikají bohatou chutí s tóny kandovaného ovoce, koření a bylinek. A pak, že dobré evropské rumy neexistují. Samozřejmě, že základ pro tyhle rumy z Madeiry pochází z Karibiku nebo Panamy. Ale dobrý rum může vzniknout jen pod taktovkou dobrého Master Distillery, kterým Fabio Rossi je. Tahle značka se tak s hrdostí může řadit mezi top světové rumy