Žufánek Geist Sicilský citron
Když jde o kvalitu, tak u Žufánků neznají slova jako nejde nebo to je moc. Pro svůj první z řady speciálních geistů, vybrali ty nejlepší citrony na světě, které pochází od rodiny Di Geronimo pečující o své say na Sicílii. A protože je edice Žufánek Sicilský Citron závislá přímo na úrodě, geist vzniká jen jednou za rok.
Sicilský Citron koncentruje vůně a chut citronů. V jednom litru je kilo pečlivě oloupané kůry a dužiny. Spotřebuje se všechno dobré kromě mezokarpu nacházejícího se mezi kůrou a dužinou. Byl stvořen jeden nejaromatičtějších destilátů plný esenciálních olejů. Teď je k mání.
Žufánek Geist Sicilská bio mandarinka
Co se u Žufánků upeče, to vždycky stojí za to. Snad bez výjimky. Tohle platí i pro geist Žufánek, který Sicilská bio mandarinka, který vznikl po úspěchu sourozence, geistu Sicilský citron.
Základem jsou voňavé a neuvěřitelně chuťově našlapané sicilské BIO mandarinky, kterým se daří na sopečné půdě přímo pod Etnou. Tyhle plody neví, co je to chemický postřik. Od rodiny Di Geronimo se jim dostalo jen poctivé ruční péče. Máte před sebou parádní Žufánkův čistý průtahový destilát bez jakéhokoliv cukru, aromat a filtrace. A když se ve skleničce objeví kapky vysráženého esenciálního oleje z mandarinek, je to jenom dobře. Získejte dlouhodobě nedostatkové zboží.
Žufánek Geist Marocká nana máta
Žufánci už mají s mátou jistou zkušenost. Před lety vyráběli likér Máta Hari. Tahle lahev je ale destilát. Destilát z marocké nana máty. Ta má oproti té naší větší obsah mentolu, není tak štiplavá a zároveň je o něco sladší. V základním macerátu jí bylo použito opravdu hodně. Zhruba 10x tolik jako na pořádně silný čaj. Tenhle mix se následně pomalu vydestiloval, už ale nefiltroval. To aby ve výsledku zůstala veškerá chuť i vůně.
Žufánek Geist Český kmín
Přestože je český kmín ve světě gastronomie opravdový pojem, na tradiční kmínku se u nás trochu zapomnělo. „A to je škoda,“ řekli si u Žufánků a se zapálenosti jim vlastní se pustili do destilace. Použili na ni kvalitní moravský kmín rostoucí jen 15 kilometrů od lihovaru. Na macerát zase velejemný líh z Kojetína. Jakmile se do něj uvolnily všechny chutě, vypálil se a naředil boršickou vodou na ideálních 42 %. Výsledek je bez konečné filtrace. To abychom nepřišli o krásně bohatou chuť a vůni.
Žufánek Geist Okurka salátová
Skvělá chuť a vůně moravských salátových okurek sbíraných 12. 7. 2017 a destilovaných 14. 7. 2017. Další z řady netradičních geistů připravovaných ve velmi omezeném množství. Úžasně svěží produkt, který neodmyslitelně patří k okurkovému létu. Bez zrnka cukru či esencí.
Okurky pochází od rodiny Vymětalů, která již 27. rokem hospodaří v bio režimu na svém poli nedaleko lihovaru. Celá jejich produkce je bez postřiků a chemické ochrany. Jinak by to u Žufánků ani nedestilovali. Pro zachování maximálního požitku z této jedinečné suroviny je destilát nefiltrovaný.
Žufánek Geist Bez černý
Jedno staré české přísloví říká: „Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.” Bez černý, Sambucus nigra, je jedním z nejrozšířenějších keřů nejen v našem okolí. Z jeho květů se vyrábí jeden z nejoblíbenějších sirupů bez kterého se neobejde žádné léto. No a u Žufánků z bezu vydestilovali další dobrotu do naší řady netradičních specialit. Výsledný produkt je čistou esencí bezových květů, kterou doporučujeme servírovat při teplotě kolem 18 °C.
Žufánek Geist Bodamská malina
Kvalitní suroviny + poctivé řemeslo = skvělá lahev. Jednoduchá rovnice, která u Žufánků platí, co palírna palírnou stojí. A bodamská malina není výjimkou. Naopak. Kvalitní surovinu tady zastupuje šťavnatá odrůda Glen Ample rostoucí v okolí Bodamského jezera na hranicích Německa a Švýcarska. Poctivé řemeslo zase znamená dlouhou maceraci ovoce v neutrálním lihu. Právě díky ní se do výsledné lahve mohou dostat všechny důležité chutě původní suroviny. No, a výsledek je jasný. Skvělá lahev.