Batonáž je vinařská mistrovská disciplína, která má svůj původ ve francouzské oblasti Burgundska. Sklepmistr při ní ponechává víno zrát na jemném kalu z odumřelých kvasinek (sur lie). Metoda vyžaduje pečlivou kontrolu a vytrvalé promíchávání.
Výsledkem batonáže jsou dokonale plné, příjemně zaoblené tělo vína, svěžest, ovocnost a krémový charakter. Díky tomu, že se oxid siřičitý přidává až na samý závěr při lahvování, ve srovnání s ostatními ho tato vína obsahují absolutně minimální množství.
V dárkové sadě ZD Němčičky máte jedinečnou možnost prozkoumat, jak tato metoda zpracování sluší jednotlivým odrůdám. Všechna tři vína si poležela 7 měsíců ve špičkových francouzských sudech a nabrala tam dokonalé aroma. Ve vůni převládají sušené meruňky a žlutý meloun s jemným nádechem bílého toastu. V chuti jsou vína svěží, s elegantním zbytkovým cukrem a lehce pikantní dochutí.
Na jaké lahůdky se můžete těšit?
Ryzlink rýnský batonnage 2017 suché
Rulandské bílé batonnage 2016 polosuché
Pálava batonnage 2018 suché