skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Nejlepší pálenky světa - žebříček TOP pálenek
Co s přebytky ovoce? Kompoty a koláče jsou jistě dobrá odpověď, ale naši předkové našli jiné řešení – vypálit! A za to jim patří dík. Kategorie pálenek je stejně rozmanitá, jako je výběr ovoce. Od domácí výroby jsme se posunuli ke kvalitním destilátům vyráběným ve velkých objemech v profesionálních palírnách, ale každý Moravák vám stejně řekne, že nejlepší slivovice je ta domácí a ta pravá pálenka vzniká hezky pod vlastní střechou.
My jsme pro vás vybrali nejlepší české pálenky i dobroty ze zbytku světa. Tak tedy vzhůru do světa slivovic, meruňkovic, hruškovic a dalších -ic, které by vám neměly uniknout. Podíváme se také na vyhlášený francouzský calvados nebo řecké ouzo. Víte, jaká je nejdražší pálenka na světě? I to se dozvíte.
TOP 5 nejprodávanějších pálenek na Alkohol.cz
Žebříček nejoblíbenějších pálenek ukazuje hned několik věcí. Češi mají rádi hrušky a co se týče pálenek, jsou to patrioti. TOP pětice je totiž výhradně domácí produkce. Češi zkrátka dělají kvalitní pálenky a obzvlášť pak u Žufánků. Rodinná palírna z Boršice u Blatnice má zjevně recept na nejlepší hruškovici. Umístily se totiž hned dvě jejich láhve – ta klasická i ta stařená v dubových sudech.
Název pálenky | Země původu |
---|---|
Baron Hildprandt Zralá hruška | Česká republika |
Hruškovica Žufánek z dubového sudu | Česká republika |
Anton Kaapl Luxus 5x 0,05l | Česká republika |
Slivovica Žufánek | Česká republika |
Hruškovica Žufánek | Česká republika |
Tipy na dobré pálenky podle týmu Alkohol.cz
Tekuté ovoce, to my můžeme. Zeptali jsme se proto kolegů v pražské prodejně i v ostatních odděleních a posbírali tipy na prémiové pálenky, které možná nepatří mezi nejprodávanější, ale zato rozhodně stojí za ochutnání. Přesvědčte se sami.
Anton Kaapl Višňovice | Nejlepší višňovice, jakou můžete najít. Alespoň podle komise na soutěži v rakouském Wieselburgu, která jí udělila 19 ze 20 možných bodů. Dokonale jemná dobrota s výraznou chutí višní vás dostane. |
Laird's Applejack | Tahle americká paráda je odpovědí na calvados. Applejack rodiny Lairdových má kořeny už v dobách prezidenta Washingtona. Kombinace jablek a vypálených bourbonových sudů je jedinečná. |
Bivrost Midsumarblot | Severské akvavity za svou specifickou chuť vděčí nezvyklým bylinám. Pálenka z nejsevernější palírny světa stojí na koprových semíncích a čerstvém kopru. V kombinaci s citronovou kůrou, malinami, špetkou soli a lehkým výluhem z ginu je to chuťový zážitek jako žádný jiný. |
Kleiner Wild Pin | Prémiový destilát z planých mirabelek je opravdový klenot. Drží několik medailí ze světových soutěží a není divu. Má výraznou chuť s tóny marcipánu. Je oblíbená jako luxusní dárek. Na krásnou karafu je totiž možné gravírovat vzkaz nebo věnování. |
Grappa Po di Poli Morbida | Tradiční pálenka z italských hroznů odrůdy Moscato je dokonale nasládlá, voňavá, s nekonečně dlouhým hřejivým závěrem. Grappa je to pravé pro odpolední siestu. |
Stručná historie pálenek
Historie pálenek je spojená s vynálezem umění destilace. I když tento proces znali už dlouho před tím, palírnictví se rozmohlo až v 15. století. Destiláty s vyšším obsahem alkoholu se lépe přepravovaly na delší vzdálenosti. A přepravovaly se v dubových sudech. Lidem netrvalo dlouho zjistit, že kontakt s dřevěnými sudy dělá z už tak dobrých pálenek ještě lepší.
V šestnáctém století byla francouzská brandy jedním z hlavních artiklů takzvaného trojúhelníkového obchodu. O století později ji v této pozici nahradil rum.
Výroba a typy pálenek
Výroba pálenek se v zásadě příliš neliší od výroby whisky nebo rumu. Jen jako vstupní surovina místo obilí či cukrové třtiny poslouží zralé ovoce. To se zpravidla rozmačká a nechá zkvasit. Speciální kategorií jsou takzvané průtahové destiláty, tedy geisty. Díky této metodě výroby mohou vznikat exkluzivní pálenky z drobných plodů, jako jsou třeba maliny, nebo z ingrediencí, které neobsahují dostatek cukru na to, aby úspěšně zkvasily. Naloží se proto do lihu a nechají louhovat. Líh se postará o jejich rozpuštění a výsledný macerát se poté „protáhne“ destilačním zařízením.
Po vypálení na destilačních kolonách či v kotlících (pot still) pak pálenka většinou ještě chvíli odpočívá v nádobách nebo dřevěných sudech. Pobyt v neutrálních kádích či tancích slouží k harmonizaci a zakulacení výsledného profilu, dřevěné sudy navíc přidají typické noty dubového dřeva a krásnou barvu.
Ovocné pálenky
Dobrá pálenka se dá vyrobit téměř z jakéhokoliv ovoce. Čím vyšší obsah cukru, tím lépe ovoce kvasí. Nejoblíbenějším ovocem pro destilaci je celosvětově hroznové víno. A také pro pálenku z něj existuje asi nejvíc názvů. V českém kontextu se vinná pálenka (vínovice) také označuje jako brandy. Vyhlášené brandy pocházejí třeba z Gruzie a Arménie. V angličtině ale pojem brandy označuje libovolnou ovocnou pálenku (například naše slivovice je „plum brandy“). Jedinou výjimkou jsou francouzské varianty vínovice, tedy koňak a armaňak, které nesou chráněné označení původu podle regionu, kde se vyrábějí. Kromě už zmíněných patří do téhle kategorie také prémiové pálenky Metaxa, které kombinují vinný destilát s muškátovými víny a vybranými bylinami, nebo italská grappa, která zpracovává zbytky po výrobě vína, tedy slupky, zrníčka i stopky.
Nejčastěji se samozřejmě pálí lokální ovoce. Není tedy divu, že čeští výrobci pálenek kromě hroznů sahají po švestkách (slivovice), meruňkách (meruňkovice) nebo třešních (třešňovice). Do destilátu se dá zpracovat i ovoce, které k běžné konzumaci příliš vhodné není. Platí to například pro trnkovici, ve které jinak trpké ovoce ukáže svou krásu naplno, nebo kdoulovici.
U nás i ve světě se daří také jablečným pálenkám. Jablkovici najdete v angloamerických zemích (třeba legendární americký Applejack) i ve Francii (calvados). V kategorii calvadosu najdete dostupné láhve i opravdu luxusní pálenky zrající desítky let. Nejlepší calvados v naší nabídce odpočíval v dubových sudech dlouhé tři dekády a je to opravdový klenot. No a pak jsou tu neobvyklé dobroty z exotického ovoce, jako je granátové jablko, ananas nebo mango. Pro svou výrazně nasládlou chuť a vůni jsou často označované jako pálenky pro ženy, ale věříme, že tímhle zážitkem nepohrdnou ani muži.
Speciality: Pivní pálenky, borovička, anýzovka
Nejen ovocem je palírník živ. Někde na pomezí mezi ovocnými a jinými pálenkami leží slovenská borovička. Tahle dobrota trochu klame tělem, nebo spíše názvem. S borovicemi nemá vůbec nic společného. Její název je odvozený od slovenského výrazu pro plody jalovce – borievky. Borovička je tedy jakousi lokální odpovědí na gin. Jen na rozdíl do ginu, kam jalovec přichází jako jedna z botanicals, kterou se ochucuje neutrální destilát, se borovička pálí z plodů jalovce přímo. Někteří její výraznou „lesní“ chuť milují, jiní zatracují. Do stejné kategorie destilátů bychom vlastně mohli zahrnout i další specialitu – anýzovku. Výrazná chuť lékořice není pro každého, ale Řekové na své ouzo, které kombinuje vinný destilát a voňavé byliny, nedají dopustit. Zkuste ho a uvidíte, na kterou stranu barikády se přidáte.
A lehce kontroverzní záležitost do třetice – nebyli by to Češi, kdyby nezkusili vypálit pivo. A vůbec to od nich nebyl špatný nápad. Pivovici vyrábí celá řada značek jako limitované edice pálenek a rozhodně stojí za ochutnání.
Jak vybrat pálenku, která vám bude chutnat?
Pokud jste ve světě tekutého ovoce začátečníci a váháte, jakou pálenku vybrat, máte hned několik možností:
-
Projděte si testy pálenek na webech věnovaných kvalitnímu alkoholu (tipy jistě najdete i v našem magazínu) nebo hodnocení pálenek v uživateských recenzích.
-
Pro srovnání pálenek můžete také sledovat profesionální soutěže (ať už lokální či mezinárodní) a vybírat z pálenek, které uspěly u odborné poroty.
-
Zajděte s přáteli do baru a ochutnávejte po skleničkách. Ušetří vám to spoustu peněz, kterou byste investovali do celých láhví. Při výběru se řiďte svými chuťovými preferencemi. Začněte u svého oblíbeného ovoce. Najdete-li značku pálenek, jejíž přístup k ovoci vám obzvlášť sedí, můžete pak postupovat napříč její produkcí.
-
Pro srovnání pálenek z různých druhů ovoce vyzkoušejte cenově výhodná degustační balení. Na Alkohol.cz jich najdete hned několik. Třeba od Svachovky, luxusní značky Anton Kaapl nebo Rudolfa Jelínka.
Výběr pálenek podle ceny
Stejně jako u všech druhů alkoholu, i u pálenek platí, že dobrá nemusí být drahá. Nejdražší pálenky na světě se pohybují v tisících či dokonce milionech. Takový koňak značky Henri IV Dudognon pořídíte za bratru dva miliony dolarů, v přepočtu tedy zhruba 46,5 milionu korun. Platíte tu ale za opravdu výjimečný kousek a velkou část ceny tvoří balení. Heritage Cognac Grande Champagne zrál v dubových sudech přes 100 let a ručně vyrobená láhev, ve které se prodává, je ručně vyráběná, zdobená zlatem a platinou a osazená 6500 diamanty. Ale zpátky na zem. Pokud je pro vás cena důležitým kritériem pro výběr pálenky, tady máte pár tipů:
Nejlepší pálenky do 500 Kč
V ceně do 500 korun můžete vybírat ze základních řad pálenek, jako je třeba slivovice od Jelínka, jablkovice Anton Kaapl nebo malinovice ze Svachovky. Ochutnat můžete i borovičku z vyhlášené palírny Žufánek nebo anýzové ouzo.
Nejlepší pálenky do 1000 Kč
V téhle cenové kategorie už se můžete pustit do srovnávání. Třeba vyhlášenou slivovici od Žufánků v základní verzi s tou z dubových sudů. Okusit můžete i méně známé druhy tekutého ovoce, jako je kdoulovice. V ceně pod 1000 si můžete vybrat i z oblíbené zralé řady Baron Hildprandt ze zámecké palírny v Blatné. Do 1000 korun pořídíte také mladší koňaky vyhlášených francouzských domů jako je Hennessy nebo Courvoisier.
Nejlepší pálenky do 2000 Kč
Od tísícovky výše už začínají opravdu zajímavé speciality a to včetně zahraniční produkce. Ochutnáte tu vyšší řady, jako je ročníková vizovická slivovice od Jelínka. Určitě vyzkoušejte luxusní pálenky Kleiner, třeba tu ze špendlíků, a vyhlášené láhve z nejstarší švýcarské palírny, Fassbind.
Koktejly z pálenek
Pálenky si užijete samotné, ale stojí na nich i celá řada klasických koktejlů. Nutno říci, že barmani pracují hlavně s brandy a koňakem. V našem magazínu najdete třeba slavný Sidecar, Cache Cache nebo osvědčený Cognac Old Fashioned. Ze zmíněné americké pálenky z jablek namícháte Applejack Rosé nebo Double Apple Sling a míchaným nápojům z Metaxy jsme věnovali samostatný článek.
Obecně se doporučuje k míchání používat spíše mladší pálenky, které nemají tak výraznou chuť a lépe souzní s ostatními přísadami. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte třeba borovičku s tonikem na způsob GT.
Přejeme příjemné objevování.