Nejlepší pálenky světa - žebříček TOP pálenek

nejlepší pálenky

Co s přebytky ovoce? Kompoty a koláče jsou jistě dobrá odpověď, ale naši předkové našli jiné řešení – vypálit! A za to jim patří dík. Kategorie pálenek je stejně rozmanitá, jako je výběr ovoce. Od domácí výroby jsme se posunuli ke kvalitním destilátům vyráběným ve velkých objemech v profesionálních palírnách, ale každý Moravák vám stejně řekne, že nejlepší slivovice je ta domácí a ta pravá pálenka vzniká hezky pod vlastní střechou.

My jsme pro vás vybrali nejlepší české pálenky i dobroty ze zbytku světa. Tak tedy vzhůru do světa slivovic, meruň​kovic, hruškovic a dalších -ic, které by vám neměly uniknout. Podíváme se také na vyhlášený francouzský calvados nebo řecké ouzo. Víte, jaká je nejdražší pálenka na světě? I to se dozvíte.

TOP 5 nejprodávanějších pálenek na Alkohol.cz

Žebříček​ nejoblíbenějších pálenek ukazuje hned několik věcí. Češi mají rádi hruš​​ky a co se týče pálenek, jsou to patrioti. TOP pětice je totiž výhradně domácí produkce. Češi zkrátka dělají kvalitní pálenky a obzvlášť pak​ u Žufánků. Rodinná palírna z Boršice u Blatnice má zjevně recept na nejlepší hruškovici. Umístily se totiž hned dvě jejich láhve – ta klasická i ta stařená v dubových sudech.

Název pálenky Země původu
Baron Hildprandt Zralá hruška Česká republika
Hruškovica Žufánek z dubového sud​u Česká republika
Anton Kaapl Luxus 5x 0,05l Česká republika
Slivovica Žufáne​k Česká republika
Hruškovica Žufáne​k Česká republika

 

 

 

 

 


+
Dárek
Baron Hildprandt Zralá Hruška 0,7l 40%
Hruškovica Žufánek 0,5l 45%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 639 Kč s DPH
Do košíku
+
Dárek
Baron Hildprandt Zralá Malina 0,7l 40%
Meruňkovica Žufánek 0,5l 45%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 599 Kč s DPH
Do košíku
+
Dárek
Baron Hildprandt Zralá Meruňka 0,7l 40%
Ouzo 12 1l 40%
SKLADEM 1 Ks 499 Kč s DPH
Do košíku
+
Dárek
Baron Hildprandt Zralá Švestka 0,7l 40%
Borovička Borec 0,7l 38%
SKLADEM > 5 Ks 289 Kč s DPH
Do košíku
Pivovice Premium 2015 0,5l 43% L.E.
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 725 Kč s DPH
Detail
Anton Kaapl Slivovice 0,5l 47%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 549 Kč s DPH
Do košíku
Kleiner Silver Plum 0,7l 43%
Dočasně nedostupné a ihned na 1 prodejně 1 499 Kč s DPH
Detail
Baron Hildprandt Slivovice 0,7l 50%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 719 Kč s DPH
Do košíku
Slivovice 3y 0,7l 45%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 479 Kč s DPH
Do košíku
Jacopo Poli Grappa Paganini 0,5l 40%
Dočasně nedostupné 343 Kč s DPH
Do košíku
Slivovice Troyan 25y 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 2 099 Kč s DPH
Do košíku
Slivovica Žufánek 0,5l 50% Etiketa
SKLADEM > 5 Ks 619 Kč s DPH
Detail
Pisco Capel Especial 0,7l 35%
Dočasně nedostupné 559 Kč s DPH
Do košíku
Oskerušovice 0,7l 42%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 188 Kč s DPH
Do košíku
Hruškovice Williams 0,7l 42%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 489 Kč s DPH
Do košíku
Pircher Williams 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks 569 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem

Tipy na dobré pálenky podle týmu Alkohol.cz

Tekuté ovoce, to my můžeme. Zeptali jsme se proto kolegů v pražské prodejně i v ostatních odděleních a posbírali tipy na prémiové pálenky, které možná nepatří mezi nejprodávanější, ale zato rozhodně stojí za ochutnání. Přesvědčte se sami.

Anton Kaapl Višňovic​e Nejlepší višňovice​, jakou můžete najít. Alespoň podle komise na soutěži v rakouském Wieselburgu, která jí udělila 19 ze 20 možných bodů. Dokonale jemná dobrota s výraznou chutí višní vás dostane.
Laird's Applejack Tahle americká paráda je odpovědí na calvados. Applejack rodiny Lairdových má kořeny už v dobách prezidenta Washingtona. Kombinace jablek a vypálených bourbonových sudů je jedinečná.
Bivrost Midsumarblot Severské akvavity za svou specifickou chuť vděčí nezvyklým bylinám. Pálenka z nejsevernější palírny světa stojí na koprových semíncích a čerstvém kopru. V kombinaci s citronovou kůrou, malinami, špetkou soli a lehkým výluhem z ginu je to chuťový zážitek jako žádný jiný.
Kleiner Wild Pin Prémiový destilát z planých mirabelek je opravdový klenot. Drží několik medailí ze světových soutěží a není divu. Má výraznou chuť s tóny​ marcipánu. Je oblíbená jako luxusní dárek. Na krásnou karafu je totiž možné gravírovat vzkaz nebo věnování.
Grappa Po di Poli Morbida Tradiční pálenka z italských hroznů odrůdy Moscato je dokonale nasládlá, voňavá, s​ nekonečně dlouhým hřejivým závěrem.​ Grappa je to pravé pro odpolední siestu.

kvalitní pálenky

Stručná historie pálenek

Historie pálenek je spojená s vynálezem umění destilace. I když tento proces znali už dlouho před tím, palírnictví se rozmohlo až v 15. století. Destiláty s vyšším obsahem alkoholu se lépe přepravovaly na delší vzdálenosti. A přepravovaly se v dubových sudech. Lidem netrvalo dlouho zjistit, že kontakt s dřevěnými sudy dělá z už tak dobrých pálenek ještě lepší.

V šestnáctém století byla francouzská brandy jedním z hlavních artiklů takzvaného trojúhelníkového obchodu. O století později ji v této pozici nahradil rum. 

Výroba a typy pálenek

Výroba pálenek se v zásadě příliš neliší od výroby whisky nebo rumu. Jen jako vstupní surovina místo obilí či cukrové třtiny poslouží zralé ovoce. To se zpravidla rozmačká a nechá zkvasit. Speciální kategorií jsou takzvané průtahové destiláty, tedy geisty. Díky této metodě výroby mohou vznikat exkluzivní pálenky z drobných plodů, jako jsou třeba maliny, nebo z ingrediencí, které neobsahují dostatek cukru na to, aby úspěšně zkvasily. Naloží se proto do lihu a nechají louhovat. Líh se postará o jejich rozpuštění a výsledný macerát se poté „protáhne“ destilačním zařízením.

Po vypálení na destilačních kolonách či v kotlících (pot still) pak pálenka většinou ještě chvíli odpočívá v nádobách nebo dřevěných sudech. Pobyt v neutrálních kádích či tancích slouží k harmonizaci a zakulacení výsledného profilu, dřevěné sudy navíc přidají typické noty dubového dřeva a krásnou barvu. 

Ovocné pálenky

Dobrá pálenka se dá vyrobit téměř z jakéhokoliv ovoce. Čím vyšší​ obsah cukru, tím lépe ovoce kvasí. Nejoblíbenějším ovocem pro destilaci je celosvětově hroznové víno. A také pro pálenku z něj existuje asi nejvíc názvů. V českém kontextu se vinná pálenka (vínovice) také označuje jako brandy. Vyhlášené brandy pocházejí třeba z Gruzie a Arménie. V angličtině ale pojem brandy označuje libovolnou ovocnou pálenku (například naše slivovice je „plum brandy​“). Jedinou výjimkou jsou francouzské varianty vínovice, tedy koňak a armaňak, které nesou chráněné označení původu podle regionu, kde se vyrábějí.​ Kromě už zmíněných patří do téhle kategorie také prémiové pálenky Metaxa, které kombinují vinný destilát s muškátovými víny a vybranými bylinami, nebo italská grappa, která zpracovává zbytky po výrobě vína, tedy slupky, zrníčka i stopky. 

Nejčastěji se samozřejmě pálí lokální ovoce. Není tedy divu, že čeští výrobci pálenek kromě hroznů sahají po švestkách (slivovice), meruňkách (meruňkovice)​ ​nebo třešních (třešňovice).​ Do destilátu se dá zpracovat i ovoce, které k běžné konzumaci příliš vhodné není. Platí to například pro trnkovici, ve které jinak trpké ovoce ukáže svou krásu naplno, nebo kdoulovici.

U nás i ve světě se daří také jablečným pálenkám. Jablkovici najdete v angloamerických zemích (třeba legendární americký Applejack) i ve Francii (calvados). V kategorii calvadosu najdete dostupné láhve i opravdu luxusní pálenky zrající desítky let. Nejlepší calvados v naší nabídce odpočíval v dubových sudech dlouhé tři dekády a je to opravdový klenot. No a pak jsou tu neobvyklé dobroty z exotického ovoce, jako je granátové jablko, ananas nebo mango. Pro svou výrazně nasládlou chuť a vůni jsou často​ označované jako pálenky pro ženy, ale věříme, že tímhle zážitkem nepohrdnou ani muži.

recenze pálenek

Speciality: Pivní pálenky, borovička, anýzovka

Nejen ovocem je palírník živ. Někde na pomezí mezi ovocnými a jinými pálenkami leží slovenská borovička. Tahle dobrota trochu klame tělem, nebo spíše názvem. S borovicemi nemá vůbec nic společného. Její název je odvozený od slovenského výrazu pro plody jalovce – borievky. Borovička je tedy jakousi lokální odpovědí na gin. Jen na rozdíl do ginu, kam jalovec přichází jako jedna z botanicals, kterou se ochucuje neutrální destilát, se borovička pálí z plodů jalovce přímo. Někteří její výraznou „lesní“ chuť milují, jiní zatracují​. Do stejné kategorie destilátů bychom vlastně mohli zahrnout i další specialitu – anýzovku. Výrazná chuť lékořice​ není pro každého, ale Řekové na své ouzo, které kombinuje vinný destilát a voňavé byliny​,​ nedají dopustit. Zkuste ho a uvidíte, na kterou stranu barikády se přidáte.

A lehce kontroverzní záležitost do třetice – nebyli by to Češi, kdyby​ nezkusili vypálit pivo. A vůbec to od nich nebyl špatný nápad. Pivovici vyrábí celá řada značek jako limitované edice pálenek a rozhodně stojí za ochutnání. 

značky pálenek

Jak vybrat pálenku, která vám bude chutnat?

Pokud jste ve světě tekutého ovoce začátečníci a váháte, jakou pálenku vybrat, máte hned několik možností:

  • Projděte si testy pálenek na webech věnovaných kvalitnímu alkoholu (tipy jistě najdete i v našem magazínu) nebo hodnocení pálenek v uživateských recenzích

  • Pro srovnání pálenek můžete také sledovat profesionální soutěže (ať už lokální či mezinárodní) a vybírat z pálenek, které uspěly u odborné poroty.

  • Zajděte s přáteli do baru a ochutnávejte po skleničkách. Ušetří vám to spoustu peněz, kterou byste investovali do celých láhví. Při výběru se řiďte svými chuťovými preferencemi​. Začněte u svého oblíbeného ovoce. Najdete-li značku pálenek, jejíž přístup k ovoci vám obzvlášť sedí,​ ​můžete pak postupovat napříč její produkcí.

  • Pro srovnání pálenek z různých druhů ovoce vyzkoušejte cenově výhodná degustační balení. Na Alkohol.cz jich najdete hned několik. Třeba od Svachovky, luxusní značky Anton Kaapl nebo Rudolfa Jelínka.

hodnocení pálenek

Výběr pálenek podle ceny

Stejně jako u všech druhů alkoholu, i u pálenek platí, že dobrá nemusí být drahá. Nejdražší pálenky na světě se pohybují v tisících či dokonce milionech. Takový koňak z​načky Henri IV Dudognon pořídíte za bratru dva miliony dolarů, v přepočtu tedy zhruba 46,5 milionu korun. Platíte tu ale za opravdu výjimečný kousek a velkou část ceny tvoří balení. Heritage Cognac Grande Champagne zrál v dubových sudech přes 100 let a ručně vyrobená láhev, ve které se prodává, je ručně vyráběná, zdobená zlatem a platinou a osazená 6500 diamanty. Ale zpátky na zem. Pokud je pro vás cena důležitým kritériem pro výběr pálenky, tady máte pár tipů:

Nejlepší pálenky do 500 Kč

V ceně do 500 korun můžete vybírat ze základních řad pálenek, jako je třeba slivovice od Jelínka, jablkovice Anton Kaapl nebo malinovice ze Svachovky. Ochutnat můžete i borovičku z vyhlášené palírny Žufáne​k nebo anýzové ouzo.

Nejlepší pálenky do 1000 Kč

V téhle cenové kategorie už se můžete pustit do srovnávání. Třeba vyhlášenou slivovici od Žufánků​ v základní verzi s tou z dubových sudů. Okusit můžete i méně známé druhy tekutého ovoce, jako je kdoulovice. V ceně pod 1000 si můžete vybrat i z oblíbené zralé řady Baron Hildprandt ze zámecké palírny v Blatné. Do 1000 korun pořídíte také mladší koňaky​ vyhlášených francouzských domů jako je Hennessy nebo Courvoisier.

Nejlepší pálenky do 2000 Kč

Od tísícovky výše už začínají opravdu zajímavé speciality a to včetně zahraniční produkce. Ochutnáte tu vyšší řady, jako je ročníková vizovická slivovice od Jelínka. Určitě vyzkoušejte luxusní pálenky Kleiner, třeba tu ze špendlíků, a vyhlášené láhve z nejstarší švýcarské palírny, Fassbind.

jakou pálenku vybrat

Koktejly z pálenek

Pálenky si užijete samotné, ale stojí na nich i celá řada klasických koktejlů. Nutno říci, že barmani pracují hlavně s brandy a koňake​m.​ V našem magazínu najdete třeba slavný Sidecar, Cache Cache nebo osvědčený Cognac Old Fashioned. Ze zmíněné americké pálenky z jablek namícháte Applejack Rosé nebo Double Apple Sling a míchaným nápojům z Metaxy jsme věnovali samostatný článek

Obecně se doporučuje k míchání používat spíše mladší pálenky, které nemají tak výraznou chuť a lépe​ souzní s ostatními přísadami. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte třeba borovičku s tonikem na způsob GT.

Přejeme příjemné objevování.