Barbancourt rum je znám po celém světě jako rum znalců. Je nejstarším (první rum vyráběný na Karibských ostrovech) a známým producentem rumu na Haiti, který patří mezi jedny z nejlepších producentů na světě.
Historie sahá až do roku 1862, kdy pan Dupré Barbancourt z Francie začal na Haiti destilovat rum. Použitím metody dvojité destilace, kterou znal z rodného města Francie a využitím potřebných znalostí z výroby kvalitního koňaku, vydestiloval unikát mimořádné kvality.
Když Dupré Barbancourt zemřel, palírna přešla na manželku Nathalie Gardère, která ji spravovala s pomocí svého synovce Paula Gardère. Paul pak Barbancourtu šéfoval až do roku 1946. Tak si generace po generaci předávají vedení v palírně dodnes. Během haitského zemětřesení v roce 2010 zemřeli dva dělníci, asi 86 přišlo o své domy. Navždy bylo ztraceno mnoho starých sudů. Zásoby se výrazně ztenčily, což se projevilo také v nabídce a ceně.
Do všeho se zapojila společnost Velier, která byla založena rodinou Chaix v Janově v roce 1947. V roce 1983 získal podíly ve Velieru mladý Luca Gargano, v té době bývalý ambasador značky pro Saint James. Pod jeho vlivem se společnost začala specializovat na dovoz vynikajících lihovin určených výhradně na italský trh. Začátkem 90. let se Luca začal zajímat o zásoby výtečných rumů. A také díky tomu si můžete ulovit Velier 1999 Barbancourt The Vieux Labbe 20th Anniversary 21yo.