Destilérka Svach leží v jižních Čechách u meandrující řeky Vltavy, pod horou Kleť. Specializuje se na likéry, české whisky a hlavně ovocné pálenky. Na Svachovce se ale s výrobou pálenek nespěchá. Tady vládne řemeslná zručnost, zkušenost, pečlivost a trpělivost, což platí i pro výrobu Šípkovice Svach.
Vznik šípkovice na Svachovce, to je krásný a důkladný proces. Plody šípků pocházejí z Vysočiny. Nejdřív se nechají projít prvním mrazíkem, aby změkly, získaly výraznější aroma a více cukru. Pak nastoupí sběrači a kousek po kousku šípky ručně sbírají, přebírají a drtí.
Šípky jsou plody, které nejdou zkvasit, protože v sobě nemají dostatek cukru. To ale není překážka tomu, aby vznikla výborná pálenka. Šípkovice Svach je tzv. průtahový destilát, kdy jsou maliny macerovány v neutrálním lihu. Na Svachovce byli opravdu trpěliví a šípky nechali macerovat 12 měsíců. Macerát se vydestiluje – protáhne zpět destilačním kotlem. A výtečná Šípkovice je na světě.
Takže upřímně? Jděte k šípku a řádně si na něm pochutnejte.