Rum byl na panství Monymusk destilovaný už mezi léty 1794 a 1807. Monymusk Estate byla jednou z nejstarších jamajských plantáží a patří k těm několika málo plantážím, které přežily měnící se tvář výroby rumu a cukru v posledních 100 letech. Roku 1893 bylo na Jamajce k vidění 148 lihovarů, ale roku 1983 se jich dožilo jen 6.
Lihovar Monymusk leží na jihu ostrova u St. Catherine's Town a vyrábí rum z vlastní melasy, ač nebyl vždy prodáván pod vlastní značkou. Rumy Monymusk destiluje a míchá National Rums of Jamaica Limited. Jméno Monymusk pochází z názvu stejnojmenné třtinové plantáže, která dodnes zásobuje své lihovary melasou. National Rums of Jamaica Limited zcela vlastní palírnu Long Pond Distillers Limited. Dále vlastní Inniswood, kde rumy stárnou a pak je mísí. A ze 73 % vlastní Clarendon Distillers Limited.
Monymusk EMB 14y Plummer Jamaica Single Cask 69,7%
Tenhle rum výhradně tropického zrání je směs 10 sudů EMB 2006, 2 sudů EMB 2004 a 4 sudů EMB 2002 s obsahem esterů 324,5 gr/hpla.
Monymusk MMW 11y Plummer Jamaica Single Cask 63,9%
Modrá láhev zrála kontinentálně 11 let a dosáhla na trochu menších 243 g/ hlpa esterů. Už na pohled je dosti světlejší. To naznačuje, že rum se dřevem nepracoval v chladných podmínkách tak dobře jako u první láhve. I chuť se liší a to stejně jako barva, je o dost nejvýraznější. Dřevo nehledejme ani ve vůni. Rum je velmi svěží, ovocný a banánový.
Beenleigh 2015 5y 59%
Velier Beenleigh 2015 59% vděčí svému charakteru 12 dní trvající fermentaci, na které se podílely vzácné kvasinky Schizosaccharomyces pombe a Saccharomyces cerevisiae. Po destilaci byl rum uložený na 5 let do sudů po bourbonu. A i když je andělský podíl větší než 23 %, stále ho dost zbylo pro stáčení. Ulovte si rum, který vyniká aromatickou a chuťovou komplexností.