Awamori naočkované houbou kódži
Na rozdíl od sake prochází destilací, obsah alkoholu se pohybuje mezi 25 až 43 procenty. Zápara se připravuje ze speciální dlouhozrnné rýže a naočkuje se houbou kódži (kropidlák rýžový). Ta umožní fermentaci, dodávající nápoji specifickou chuť. awamori se podává na ledu a se sklenicí vody na zapíjení, někdy se také pije s jasmínovým čajem.
O unikátním nápoji Awamori
Recept na awamori přivezly na Okinawu obchodní lodě z Thajska v 15. století. Krajovou variantou je hanazake vyráběné na ostrově Jonaguni, které má obsah alkoholu 60 %. Awamori, které leželo déle než tři roky, bývá nazýváno kusu (staré) a bývá vyhledáváno pro jemnou chuť. Jako habushu se označuje druh likér z awamori, do kterého je naložen chřestýšovitý had Trimeresurus flavoviridis. Habu je chřestýšovitý had, který se vyskytuje právě na Okinawě, často u města Naha.
Awamori je alkoholický nápoj vyráběný fermentací a destilací kaše z dlouhozrnné thajské rýže na japonském ostrově Okinawa. V první řadě je to chlouba souostroví a exotický suvenýr, oblíbený mezi hosty Země vycházejícího slunce. Awamori je zapamatováno pro svou specifickou, těžko přenosnou chuť a silné aroma. Čím je odrůda starší, tím je voňavější. Pro západní gurmány může být vůně nepřekonatelná, se zemitými, sladkými a dokonce květinovými tóny současně.