Rulandské bílé je starobylá moštová odrůda původem z francouzského regionu Burgundsko, které je domovem i dalších příbuzných odrůd. Rulandského šedého a Rulandského modrého. Proč se tyto odrůdy jmenují Rulandské, a nikoliv Burgundské?
V minulosti bylo označení „Burgundské“ běžné. Na konci 70. let ale podala Francie na Československou republiku u mezinárodního obchodního soudu v Haagu podnět pro neoprávněné používání tohoto označení. Ten v roce 1993 kvůli mezinárodní lisabonské dohodě na ochranu označení původu tento název zakázal.
Odpor nicméně panoval i vůči mezinárodně užívaným označením burgundských odrůd „Pinot“, a tak se česká vinařská veřejnost uchýlila k pojmenování Rulandské. To se vztahuje k postavě obchodníka s vínem Rulanda ze Speyeru, který se zasloužil o rozšíření odrůdy Rulandské šedé. Označení „Rulandské“ pak byl převzato i pro ostatní burgundské odrůdy.
Enolog Zemědělského družstva Němčičky Pavel Buriánek si při výrobě tohoto Rulandského bílého s vínem opravdu pohrál. Nechal jej totiž zrát na jemných kvasničných kalech. Víno díky tomu získalo mohutné tělo a plnost. V jeho vůni pocítíte sušené ovoce s dominantním tónem meruněk, které přechází až v kandované broskve a fíky. Na patře díky necelým 20 g/l zbytkového cukru hraje prim sladký med se sympatickými tóny přezrálého tropického ovoce.
Pokud si někdy rádi zahřešíte kvalitní čokoládou či hutným dezertem, tohle víno je přímo pro vás. Rulandské bílé 2015 z exkluzivní řady PREMIUM totiž oslouží samo o sobě jako chutná sladká tečka, ideálně ale jako doprovod oblíbených dezertů.
Lahev získala celou řadu ocenění včetně dvou zlatých a čtyř stříbrných medailí na prestižních vinařských soutěžích.