Domovinou rumů Ron Zacapa Centenario je město Zacapa nacházející se na východu Guatemaly 229 metrů nad mořem. Bylo založeno v roce 1876 jako železniční zastávka a velmi brzy se rozrostlo o nové obyvatele. První rum Centenario byl vyroben právě při 100. výročí od založení osady Zacapa.
Plantáže s cukrovou třtinou, ze kterých se vyrábí rum, jsou na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce 350 m. Díky unikátní kombinaci mikroklimatu, půdy a teploty se podle výrobce jedná o nejlepší plantáž cukrové třtiny na světě. Specialitou destilerie Zacapa je, že k výrobě rumů nepoužívá na rozdíl od ostatních výrobců melasu, ale panenský sirup. Při kvašení je využíván speciální kmen kvasinek z ananasu, které dodávají řadě rumů Zacapa jejich nezaměnitelné aroma.
Zrání sudů probíhá v nadmořské výšce 2 333 m v lokalitě „The House Above the Clouds“. Destilerie používá jedinečný způsob zvaný "Sistema Solera", převzatý ze zrání Sherry – rumy různého stáří se postupně míchají v sudech, kde dříve zrály americké whisky, jemné sherry a delikátní vína.
Z každého typu sudu tak získává rum část jeho aroma, z čehož v kombinaci s unikátními podmínkami řídkého vzduchu a nižšího atmosférického tlaku vzniká rum ojedinělých kvalit.
Výrobce:
LICORERA ZACAPANECA, S.A., ZACAPA, GUATEMALA
Složení:
třtinový rum
Upozorňujeme, že tento produkt může obsahovat alergeny. Přesné složení a alergeny jsou k dispozici na obalu výrobku. Zkontrolujte prosím před konzumací.