Díky zrání v tropickém klimatu Río Tuerto v Oaxace si tento rum zachovává zemitou sladkost a slanost. K tomu se přidávají tóny zralých banánů, pražené kávy, tabáku a papriček habañero.
Paranubes vzniká z čerstvé šťávy lokální cukrové třtiny (odrůdy Criolla, Dulce, Dura a Morada), která roste na farmě José Luíse Carrery, a to bez použití pesticidů nebo hnojiv. Po ruční sklizni a vylisování následuje přirozená fermentace v kádích z borového dřeva o objemu 1100 litrů. Kvašení probíhá průběžně a trvá až čtyři měsíce. Poté přichází na řadu destilace v měděné koloně. Výsledkem je aguardiente de caña unikátní chuti.
V případě Paranubes Añejo Ex-Tequila Cask putuje destilát do sudů po tequile, kde zraje 18–24 měsíců. Výsledný rum je bez přidané vody a je ručně lahvovaný o síle 54,9 %.