Jeřáb oskeruše. Dříve tradiční strom, který v dnešní době zná málokdo. A přitom je to škoda. Je to krásná rozložitá dřevina s jedním z nejtvrdších dřev na světě a hlavně šťavnatými plody, které se v lidové medicíně odpradávna využívají k léčení zažívacích obtíží, revmatu a horečky.
Teď se sláva oskeruší vrací, i když jejich pěstování není žádná hračka. V roce 2003 je ve svých sadech vysadil i lihovar Žufánek. Až po dlouhém čekání, v roce 2018, přišla první úroda a s ní i první ročník vzácné Oskerušovice.
Oskerušovica Žufánek je ztělesněné rčení o zlatých českých ručičkách. Plody oskeruše se totiž pro destilaci nepoužívají čerstvé. Po opadání musí projít měsíčním zhniličkováním. Abyste poznali, že je plod připravený přejít do pálenky, musíte ho během celého procesu pečlivě kontrolovat pohmatem. Každý. A to je nějaká ruční práce.
Vychutnejte si možná nejvzácnější pálenku v Evropě. A vychutnejte si ji, dokud to jde. Tahle dobrota je totiž závislá na úrodě. A tady je jeřáb oskeruše pořádně náladový. Kvůli střídavé plodnosti některé roky vůbec nenese ovoce.
Ulovte si jednu z velmi limitované edice 200 lahví a pochopíte, proč je oskerušovice tak ceněná.