Až značka Martenz se odvážila jako první pálit z moruší
Tajemství pálenky Martenz spočívá v nadšení a obětavosti při ručním a čistě řemeslném zpracování v průběhu celé výroby. Omezená produkce umožňuje mít každý krok od přípravy surovin až po samotnou destilaci plně pod kontrolou. Martenz vždy vyrábí jen malé kolekce pálenek z atraktivních surovin.
Nápad na tuto pálenku se zrodil na jižní Moravě při rodinné návštěvě, kdy majitele značky zaujal nádherný velký strom s černými plody, morušovník. Výroba pálenky z moruší je ale tak náročná, že se o to před tím nikdo nepokusil. Moruší je málo, plody se těžko sbírají a ruční zpracování do kvasu je náročné. Fermentace je přitom velmi pomalá. Plody moruše jsou ale sladké, šťavnaté a příjemně chutnají, ideální právě pro výrobu pálenky.
Světově uznávané řemeslné pálenky ověnčené cenami
Značka Martenz si jede svou písničku a dělá moc dobře. Se svými ovocnými pálenkami dělá radost lidem a překvapuje porotu světových soutěží. Vždyť u některých edic je třeba 7 kg ovoce na jeden litr pálenky. Martenz jako jediná česká značka získala stříbro na světové soutěži IWSC v Londýně, konkrétně roku 2020. Navíc v roce 2024 značka zaznamenala další velký úspěch, Malinovice No.2016 získala na IWSC 2024 98 bodů ze 100 a prestižní zlatou medaili.
Kromě Malinovic se však značka zaměřuje také na další ovocné pálenky, i na slivovice. Cílem je, aby každá edice byla takovou malou vzácností. Protože jde o ruční práci a obvykle vzácné nebo obtížně zpracovatelné plody, lze vyrobit řádově jen stovky lahví ročně.