Oblíbený broumovský pivovar Matuška a jeho desetistupňová klasika. Poprvé tento kousek spatřil sklenici na patnáctileté oslavě vyhlášené hospody Kulový blesk, i proto mu v pivovaru ještě nějakou dobu říkali Kulová desítka. Velmi rychle však bylo jasné, že i tentokrát půjde o trefu do černého, a pivo bylo zařazeno do dlouhodobé nabídky. To už ale pod jednoduchým názvem Desítka.
Matuškova Desítka je vařená tradiční metodou dvou rmutů, jako základ je na ni používána kombinace žateckého poloraného červeňáku a z něj vycházející odrůda Saat Special. Právě díky nim je pivo ve výsledku příjemně sladově plné, lehce obilné, krásně nahořklé. Skvělý je i závěr, v něm se dá najít něco koření, bylinek, citronové kůry a tradičně sladu.
Skvělá desítka. Co jiného taky od Matušků čekat, že?