Když v říjnu minulého roku oznámila Edrington Group zcela nový produkt The Macallan Concept No 1, příznivci značky zjistili, že je to z hlediska zrání „The Macallan postavený na hlavu“. Zatímco až do této doby tento „rolls-royce skotských sladových whisky“, jak ji kdysi označily The Times, zrál primárně v sudech po Bourbon whiskey a pokračoval v sudech po sherry, Concept No 1 se začal vyvíjet v sudech po sherry a dozrával v sudech po bourbonu. Délka obou period je přitom shodná.
Nominální délka zrání nebyla publikována, zato víme, že z 68 sudů byly naplněny jednou provždy 84 000 láhví, jež zamířily letos v lednu na světový trh v přepočtu za necelé 3000,- Kč/kus vybaveny etiketou inspirovanou surrealistickým uměleckým směrem.
Vzhledem k rozhodnutí uvádět rok co rok další edici konceptu, je zjevné, že se zrodila příležitost k založení nové sběratelské kolekce.