Palírna Springbank, whisky Longrow, limitovaná edice Red. Dodávat cokoli dalšího možná není potřeba, neztratit však za takovou lahev alespoň několik řádků by byl pravděpodobně těžký hřích. Tak pěkně od začátku: s železnou pravidelností se ve skotské palírně Springbank dává dozrávat kouřová whisky Longrow do sudů po červených, často barikovaných vínech. Cíl je jasný – spojit tradiční rašelinovou vůni a chuť s příjemnou sladkostí vína.
Longrow Red Pinot Noir Cask Matured 11 se to povedlo na jedničku. Whisky nejprve standardní tři čtvrtiny z celkových 11 let odpočívala v dubových sudech po bourbonu, aby se na zbytek času přesunula do sudů po pinot noir, rulandském modrém. Konkrétně šlo o sudy po víně z regionu Central Otago na Novém Zélandu.
Výsledkem je 9000 kusů whisky s barvou, kterou jeden recenzent popsal jako „oříškově červená, čokoládově červená, hlínově červená“. Už ve vůni se potkává něco ze slaniny, kouře a rašeliny se sladkým ovocem, skořicí či švestkou. Ještě více je to patrné v chuti, koření, rašelina a dřevo doplňuje čokoláda, červené víno či vanilka. Samozřejmostí je krásně dlouhý závěr.
Pravda, opravdu stačilo: Longrow Red.