„V každou roční dobu můžeš vyrazit do přírody, a když není zkažená člověkem, všechny ty ladem ležící ingredience kolem tebe se ti najednou složí a ona ti nabídne třeba gin…” Popsal svůj přístup k výrobě destilátů jeden ze zakladatelů značky Landcraft, Ondřej Kopička. Přesně v tom je krása malé řemeslné palírny, která se zaměřuje na malé šarže ginů, whisky, likérů a dalšího alkoholu vyráběného z vlastního medu a lokálně dostupných, často zapomenutých surovin, jako je ovoce ze starých sadů nebo volně rostoucí byliny a koření.
Záchrana starých a zapomenutých jablek stála u zrody destilérky Landcraft. Dnes známe jen omezené množství odrůd, které jsou určené především k jídlu. Jenže dřív jich bylo mnohem víc a každá se hodila na specifické účely. Šikla se i ta kyselá a svraštělá jablka, která na první pohled vypadala trochu nevábně.
Někde se pěstovaly odrůdy, které byly parádní na marmelády nebo do koláčů. Jinde zase ty, ze kterých vznikaly krásné pálenky. Jedno měly tyhle odrůdy společné – bujně si rostly bez přehnané péče a postřiků. Jejich pěstování se sice přestává vyplácet, ale v destilérce Landcraft je potřebují a zachraňují je. Aby z jejich moštu mohla po vypálení vzniknout vynikající No.1 Apple Brandy. Tady je. Jako první destilát, který kdy v lihovaru vypálili.