Hibernal má díky svým vlastnostem velký potenciál. Setkání dvou odrůd ho vybavilo větší odolností proti škůdcům, plísním a dokonce i proti mrazu. Schopnost přezimovat, tedy hibernovat, mu vynesla i jméno. Navrhl ho prof. Vilém Kraus, nestor vinařství a vinohradnictví, světově uznávaný odborník, výjimečný člověk a dědeček Viléma Krause nejmladšího, který dnes pečuje o vinařství Kraus.
Na rodinném odkazu si dává opravdu záležet. Za posledních 14 let, co rodinné vinařství řídí, celý provoz modernizoval, postavil novou halu s nerezovými tanky pro výrobu bílých vín, dubovými sudy pro vína červená a několik francouzských sudů barrique. Moderní a šetrné metody, jedinečný terroir a vinařský um a vášeň, vložené do každé kapky, dávají vzniknout výjimečným vínům.
Právě takový je i Hibernal . Vyniká intenzivním buketem s tóny citrusů, černého rybízu a meruňky. Chuť je komplexní a s jemnými kořenistými tóny, zakončená malým zbytkovým cukrem. Skvěle se hodí k lehkým salátům, kuřecímu masu a výborná je i kombinace s kozím sýrem.