Taiwanská palírna Kavalan Distillery se věnuje výrobě single malt whisky teprve od roku 2006, kdy se začalo destilovat 11. 3. První edice spatřily světlo světa v roce 2008 Kavalan je jedinou destilérkou na ostrově, která umí místní podmínky dokonale využít.
Palírna leží na úpatí zasněžených hor, které jsou zdrojem pramenité vody. Svůj vliv na kvalitu whisky má blízký Tichý oceán, který pozitivně ovlivňuje proces zrání. Zdejší subtropické teploty jsou silně proměnné, což při staření whisky způsobuje silné „dýchání sudů“, a tím prudké vstřebávání chutí ze dřeva – dochází k rychlému stárnutí.
Destilační přístroje nakoupila palírna ve Skotsku, kde se také inspirovala zdejší výrobou. Všechno to do sebe perfektně zapadá. Whisky Kavalan za své krátké působení nasbírala přes 180 zlatých medailí ze světových soutěží. Whisky Kavalan Solist Vinho Barrique si jich vysloužila taky pěknou hromádku.
Sudy pro zrání prošli úpravou metodou Toast and Charr. Nové sudy se vypalují, aby ve dřevě došlo ke změně chemického složení, odkryly se hlubší vrstvy dubu a zvětšila se plocha kontaktu whisky se dřevem. I díky tomu má Kavalan Solist Vinho Barrique tak unikátní vůni a chuť.
Tahle whisky získal například hodně prestižní cenu World Whiskies Awards 2015 v kategorii Nejlepší single malt whisky. Nebo parádní sérii vítězství na World Spirit Competition: Platinová medaile 2018, zlatá 2019 a 2020. Jestli teď nevěřícně kroutíte hlavou, tak počkejte, až ji ochutnáte…