Luca Gargano ze společnosti Velier je skutečný rumový milovník a nadšenec. Světu dal už mnoho zajímavých limitovaných edice a řada Flora Antillarum patří k těm nejvzácnějším. Lahve jsou poctou třem guadeloupským palírnám: Bologne, Karukera a Montebello. Rumy zrály výhradně v palírnách, kde vznikly, a lahvovány byly v sudové síle. Krásné etikety byly inspirovány starými botanickými kresbami místních rostlin.
Flora Antillarum Montebello 2002 Velier 19y 41,3%
Flora Antillarum Montebello 2002 Velier 19y je starý rum vyráběný v palírně Carrère v Petit-Bourg. Palírna je však spíše známá právě pod názvem Montebello. Založena byla v roce 1930 a od roku 2011 vedou rodinný podnik Grégory a Dominique Marsolle. Tato krásná stará palírna je plná archivního vybavení a v současnosti vyvíjí nové koncepty rumů zaměřující se zejména na odlišnosti terroiru a odrůd cukrové třtiny. Pro své rumy používá jen ručně sbíranou třtinu z vulkanických oblastí Petit-Bourg, Goyave, Basse-Terre, Lamentin a Sainte-Rose.
Flora Antillarum Montebello 2002 Velier 19y je blend agricole rumu a tradičního rumu z melasy. Zrál celkem 19 let v sudech po bourbonu a v sudech po koňaku. Výsledný rum je intenzivní a vyvážený a lahvován byl v sudové síle 41,3 %.
Flora Antillarum Montebello 2002 Velier 19y vyniká ušlechtilou vůní s náznaky třtinového cukru, kůry krvavého pomeranče, koření sumah, sušené vanilky, šalvěje a pečeného ananasu. V minerální a živé chuti převládají náznaky kaštanů, medu, banánů, hořkého pomeranče a meruňkových pecek. Závěr je dlouhý a měkký, s tóny rozinek, lékořice, karamelizovaných tónů a aromatickými bylinami.
Flora Antillarum Karukera 2009 Velier 12y 60,4%
Za značkou Karukera stojí přátelé Grégoire Hayot a Sylvain Guzzo, kteří v roce 2005 koupili zemědělské pozemky Marquisat de Sainte Marie s palírnou Espérance, založenou v roce 1895 a historicky vyrábějící rum Longueteau. Nachází se jižně od Basse-Terre a vlastní 70 hektarů s cukrovou třtinou. Na vulkanické půdě se zde pěstuje prestižní odrůda "canne bleue".
Flora Antillarum Karukera 2009 Velier 12y je blendem dvou rumů destilovaných v kreolské koloně a zrajících v sudech po koňaku. Sudy byly v palírně uloženy 12 let. Výsledný rum je hřejivý a exotická a lahvován byl v sudové síle 60,4 %.
Rum má komplexní a bohaté aroma s náznaky kůže, koření, kadidla a čerstvé vanilky. Ve výazné a silné chuti dominují tóny kakaa, třtinového cukru a pepře. Závěr je intenzivní a dlouhý, s mátovým nádechem a tóny včelího vosku, sultánek a arménského pepře.
Flora Antillarum Bologne 2014 Velier 7y 54,9%
Palírna Bologne byla na ostrově Guadeloupe založena v roce 1887 a je jednou z nejstarších palíren Francouzských Antil. Leží mezi mořem a horami, na úpatí sopky La Soufrière, kde má přístup k čisté pramenité vodě z hor, optimálnímu slunečnímu svitu, vulkanické půdě bohaté na minerály a jód, dodávající rumům lehce slané tóny. Palírna v současné době prochází renovací.
Bologne 2014 je blendem tří rumů destilovaných v kreolské koloně a zrajících v sudech po koňaku. Sudy byly v palírně uloženy 7 let. Výsledný rum je silný a intenzivní a lahvován byl v sudové síle 54,9 %.
Flora Antillarum Bologne 2014 Velier 7y má svěží a živou vůni, ve které převládají náznaky lískových oříšků, květin, kávy a bílého ovoce. Komplexní chuť hraje tóny kafru, kokosu, levandule, fíků a ušlechtilého dřeva. Závěr je krásně vyvážený, se spálenými tóny a stopami ořechů, popela a eukalyptu.