Původ tradičního českého bylinného likéru
Už je tomu mnoho let, co si italští mniši na svých zahradách pěstovali bylinky a vyráběli si z nich bylinné likéry na podporu zažívání, fernety. Jejich receptura se stala tak úspěšnou, že ji převzali světští podnikavci. První, kdo recepturu zdokonalil, byl v roce 1850 milánský lékař. Vyrobil lék na špatné zažívání.
Jenže lidem tenhle medikament natolik chutnal, že ho schopní destilatéři proměnili v parádní bylinný likér. Jedním z nich byl také Lionello Stock, který kvůli válce přesunul výrobu tradičního bylinného likéru do Prádla u Nepomuku. Díky za to, Lionello. S tvým přispěním si teď můžeme vychutnat slušně vytuněný bylinný likér Fernet Stock Barrel Edition.
Co je to Fernet přesně za alkohol? To ví jenom mistr destilatér
Klasický Fernet Stock se vyrábí podle tradiční receptury z roku 1927. Kdybyste chtěli vědět, co je Fernet přesně za alkohol, tak se do nedozvíte. Recept je tajemství, které si předávají mistři destilatéři. Víme, že základ každého Fernet Stock je 14 bylin, kde dvě jsou ryze české a zbytek z celého světa.
Mistr destilatér má český byliňák pod palcem po celou dobu výroby. Stará se o to, aby šly do výroby jenom nejlepší bylinky a aby vždycky náramně ladily. Příroda totiž náhodami nešetří a každá šarže bylinek je trošičku jiná. Jenže mistr destilatér už za ta léta ví, jaký poměr bylinného likéru vytvořit.
Macerace a zrání českého bylinného likéru Fernet
Český bylinný likér vzniká louhováním bylin v třikrát destilovaném lihu, které trvá 8 týdnů. Po filtraci se Fernet přesune na další 2 měsíce do tanků. Bylinný likér dále zraje několik měsíců v sudech, aby nabral tu správnou vůni a chuť.
Když byliňák Fernet putuje do sudů po rumu
Dokonale hořkobylinný fernet, dokonale nasládlé rumy z Karibiku. Dejte je dohromady a máte – jak jinak – dokonalý Fernet Stock Barrel Edition. Legendární kompozice bylin z celého světa získává spojením s karibským rumem úplně nový rozměr.
Fernet Stock Barrel Edition jde dál a nezůstává pouze u macerace bylin. Přidává totiž blend rumů hned ze čtyř karibských zemí s bohatou chutí plnou vanilky, sušeného ovoce a oříšků. Celá tahle dobrota společně leží ještě dva týdny pro dokonalé propojení obou světů. Výsledný bylinný likér pak na patře balancuje na hraně bylinek s tóny hořce, heřmánku a karamelu a nasládlých rumových not. Komplexní, překvapivá, hořká i sladká zároveň.
Vychutnejte si Fernet Stock Barrel Edition jako aperitiv, digestiv, nebo v kombinaci s hořkým tonikem.
Tady najdete recept na Bavorák a další drinky s Fernetem.