Césara Martího obklopovala pole cukrové třtiny už od dětství. V žilách mu koluje melasa a láska k rumu a jeho největším snem bylo odjakživa stát se rumovým mistrem. To je na Kubě velmi vážená funkce. Maestro Ronero ví o výrobě a zrání rumu všechno. Díky tomu dokáže mistrně kombinovat chutě a pozná, jaké zacházení si rum žádá. A rozhodně není zvykem se jím stát v pouhých 33 letech. César Martí to dokázal jako první v historii.
Tradičně kubánské rumy dělí ostrov na dvě poloviny. V té západní, v okolí Havany, vznikají intenzivní suché kousky ideální pro koktejly, na východě se pak vyrábí jemné, ovocné rumy, které si vychutnáte samotné nebo s kostkou ledu.
Eminente Reserva pochází ze střední části Kuby, známé pro svůj tvar mezi místními jako Isla del Cocodrilo. Krokodýlí ostrov. Spojuje obě tradice. Je osvěžující i robustní, jemný a přesto bohatý. A sluší mu to jak samostatně, tak v jednoduchých koktejlech, jako je rumový Old Fashioned.
César Martí zvolil unikátní výrobní postup, který navazuje na historickou výrobu z 19. století a ukazuje, že tradice má místo i v moderním světě. Spočívá v inovativním systému zrání a míchání aguardientes. Aguardientes jsou duší kubánského rumu. Odpočívají 2-3 roky v dubových sudech po whisky, pak se mísí s tradičními jemnými rumy a s nimi zrají dalších minimálně 7 let.
V Eminente Reserva najdete nejvyšší poměr zralých aguardientes na trhu. Až 70 % oproti běžným 18 až 20 %. Výsledkem je neuvěřitelně barevný aromatický profil. Temně jantarový rum voní po čerstvě pražené kávě, pražených mandlích a kakau. V chuti dominují jemně kouřové tóny vanilky a kávy s dotykem zázvoru, sečuánského pepře a švestek.
Ulovte si zajímavou limitovanou edici, která se schovává v krásném dárkovém balení se dvěma hrnky na kávu. No a jestli tenhle rum budete mít samotný, nebo si ho přilijete do kávy, to už necháme jenom na vás.