Don Papa Sevillana Cask Finish 40%
Rum Don Papa se vyrábí z cukrové třtiny vypěstované v podhůří Mount Kanlaon, nejvyšší hory-sopky ostrova Negros nazývaného někdy „cukřenka“. Rostlina se lisuje na místě, fermentát se destiluje kolonovou destilací.
Název značky je vyjádřením úcty k Dionisiu Magbuelasovi, známého na Filipinách jako Papa Isio, doslova Papež Isio, významné osobnosti filipínské historie spojené s revolučním hnutím namířeným proti španělským kolonizátorům. Byli to však paradoxně američtí interventi, kteří Dona v roce 1907 zajali, odsoudili k smrti a posléze k doživotnímu žaláři, v němž v roce 1911 zemřel.
Lot obsahuje Don Papa Sevillan Cask Finish. Jedná se o směs čtyř až dvanáctiletých rumů, které zrály jednak v sudech po bourbon, dozrávaly v sudech po oloroso sherry, přičemž závěrečným „toque“ byly zasaženy díky sudům po módním oranžovém vínu (Vino de Naranja). Na organoleptických vlastnostech se podílejí v gastronomii dobře známé sevillské, intenzívně vonící pomeranče. Rum má být mj. připomínkou někdejší obchodní trasy z Manily přes Acapulco do Španělska.
Don Papa Sherry Casks 45%
Rum Don Papa Finished in Sherry Casks se původem neliší od ostatních položek portfolia filipínského výrobce: cukrová třtina pochází z podhůří Mount Kanlaon, nejvyšší hory-sopky ostrova Negros nazývaného někdy „cukřenka“, rostlina se mele na místě, fermentát se destiluje kolonovou destilací.
To nejpodstatnější začíná v okamžiku, kdy se čerstvý destilát ukládá k zrání. Čtyři roky se vyvíjí v sudech po Bourbon whiskey, poté se přečerpá a jeden a půl roku zraje v sudech po sherry, a to hned po jeho čtyřech druzích: po finu (je suché na troud), PX neboli Pedro Ximénez (je naopak sladké), Cream sherry (může si s PX podat ruce) a konečně po Palo Cortado sherry, možná nejúžasnějším sherry vůbec, sherry-váhavci, které se chvíli vyvíjí jako fino a pak začne aktivně pošilhávat po amontilladu a propůjčí rumu závan a chuť lískových oříšků. Jednotlivé frakce se poté míchají a výsledkem je Don Papa Finished in Sherry Casks.
Pouhé čtyři tisícovky láhví lákají sběratele a investory. Způsob zrání naopak svádí láhev otevřít, do značné míry unikátní rum ochutnat, a - vypít!