Filipíny. Ostrovy, které prosluly nekonečnými plážemi plnými slunce, bezpočtem sopek a… famózní cukrovou třtinou. V rumech Don Papa se potkávají všechny tyhle přednosti. Tropické klima ostrova Negros, spolu s úrodnou vulkanickou půdou na úpatí hory Mt. Kanlaon se postaraly o skvělé podmínky pro růst cukrové třtiny. A ta dala vzniknout jednomu z nejoblíbenějších rumů, který vzdává hold filipínskému bojovníku za nezávislost, Papa Isiovi.
Třtina, která se používá pro výrobu Don Papa rumu, má výjimečně vysoký obsah cukru a výsledkem jejího zpracování je tekuté černé zlato. Melasa. Po fermentaci a destilaci přichází na řadu důkladný odpočinek v pečlivě vybrané kombinaci prvně plněných sudů po bourbonu a opálených sudech z amerického dubu. Vyšší teploty při zrání zařídí intenzivnější kontakt dřeva s rumem a výsledkem je intenzivní, bohatá chuť a temná barva. V poslední fázi se pak rum filtruje přes uhlí.
Každý rum Don Papa je jnak dobrý. Don Papa Gyuma je novinka, která vzdává hold rituálům praktikovaným šamany hory Kanlaon, sopky nacházející se na ostrově Negros a ostrově Siquijor. Tahle edice zrála klasicky 7 let v amerických dubových bourbonových sudech. Rum navíc odpočíval 6 měsíců v sudech Rioja a další 3 měsíce v dubových sudech po skotské whisky. Jo, tenhle vyzrálý pantáte se honosí tóny rašeliny. A vy ho můžete získat dřív než ostatní.