Diplomático Singe Vintage 2002 byl uveden na trh koncem září 2016. Měl v té době za sebou dvanáct let zrání v sudech po bourbonu a single malt Scotch whisky a ještě rok navrch v sudech po sherry oloroso. Destilace proběhla jednak v měděných kotlích klasické periodické destilace, jednak se uplatnila „batch kettle destilation“, speciální metoda, jíž lze získat z kvasu přesně zvolené frakce. (Metoda byla vyvinuta v Kanadě a zařízení bylo instalováno v destilérce La Miel již v roce 1959.)
Příznivci značky a sběratelé byli nadšeni. Triptych vyhledávaných ročníkových edicí Diplomático 2000, 2001 a 2002 je považován za důsledek tří po sobě jdoucích sklizní mimořádně kvalitní cukrové třtiny. Vysoké denní teploty a relativní vlhkost a paradoxně zároveň nižší srážky vytvořily ideální podmínky pro rostlinu. Jak uvádí José Ballesteros, nejvyšší představitel Destilerias Unidas, na jiném místě: „Vyrábíme určitou várku rumu pokaždé, když se rozhodneme, že úroda cukrové třtiny stála zato.“
Zároveň vešlo ve známost, že ročník 2003 nebude deklarován. Svým způsobem i tato skutečnost zvýšila cenu Diplomático Singe Vintage 2002 hned na začátku jeho distribuce. Cenové spektrum tehdy začalo na 120 a dosáhlo 190 amerických dolarů. Zjevně sběratelský kousek!