Čínská provincie Jün-nan je historickým domovem hned několika skvělých čajů. Pu-erh mezi nimi ovšem vyčnívá – historií, procesem výroby, chutí, barvou i účinky. Takže pěkně popořadě. Čaj pu-erh se podle historiků pil už před více než 1700 lety, šlo mimo jiné o oblíbený nápoj šlechticů i císařů. Jedním z důvodů určitě byla specifická chuť způsobená dodatečnou fermentací; pu-erh je díky ní parádně zemitý a celkově hodně výrazný. Tomu odpovídá i barva temně černého nálevu. Pro své účinky se čaji někdy říká čínský penicilín, dle některých totiž může napomáhat s trávením, imunitou nebo detoxikací.
Příprava: Vodou v ideální teplotě okolo 95 °C zalejte čaj v poměru 150 ml na 1 čajovou lžičku. Ponechte louhovat 3–5 minut, přeceďte, podávejte, vychutnávejte. Stojí to za to.