Královské britské námořnictvo od 17. století dostávalo k obědu příděl piva. Nefungovalo to, protože pivo se rychle kazilo. V roce 1655 britská flotila získala ostrov Jamajka a s ním i přístup k sladkému rumu, který už dokázal zvládnout tropické počasí i brázdění Atlantiku. Takže místo piva měli námořníci příděl rumu, který byl známý jako “tot”. Ten měl tak vysoký obsah alkoholu, že že střelný prach, který jím byl navlhčený, zůstával vysoce zápalný.
Moderní námořnictvo ale vyžadovalo více pozornosti a střízlivosti při ovládání novodobých technologií. 31. 7. 1970 britská vláda denní příděl rumu v námořnictvu zcela zrušila. Den se zapsal do historie jako Black Tot Day, tedy černý den pro rumový příděl.
Britští námořníci byli původní rumoví blendeři, kteří mísili chutě rumů z celého světa. Na jejich počest vznikl blend, který je složený z:
-
28 % 12letého rumu z Guyany (Demerara Distillers/SV), vyrobeného kolonovou destilací
-
27 % 9letého rumu z Guyany (Demerara Distillers/SV), vyrobeného kolonovou destilací
-
6 % 10letého rumu z Guyany (Demerara Distillers/PM), vyrobeného na dřevěném kotlíkovém zařízení
-
0,5 % 42letého rumu z Guyany (Uitvlugt/PM), vyrobeného na dřevěném kotlíkovém zařízení
-
15 % 11letého rumu z Barbadosu (Foursquare), vyrobeného kotlíkovou a kolonovou destilací
-
11 % 10letého rumu z Trinidadu (Trinidad Distillers), vyrobeného kolonovou destilací
-
4 % 23letého rumu z Trinidadu (Caroni), vyrobeného kolonovou destilací
-
8 % 9letého rumu z Jamajky (Hampden), vyrobeného kotlíkovou destilací
-
0,5 % původního Royal Navy Blendu (Solera)
Vstupní surovinou rumu Black Tot 50th Anniversary je melasa. Po destilaci rumy zrály v tropickém i kontinentálním prostředí, v různých typech sudů. Do rumu nebyl přidán cukr a nebyl filtrován za studena.