Pisang Ambon

Pisang Ambon je holandská likérová společnost, která vznikla v roce 1948. Vlastněna je Lucasem Bolsem.

Společnost produkuje převážně různé ovocné likéry. Vyrábí jich celou širokou škálu a lze je rozčlenit do vybraných kategorií na základě vstupních surovin a způsobu výroby.

Dělí se na ovocné likéry - nazvané většinou podle převládajícího použitého ovoce - dále krémy s obsahem cukru minimálně 28 procent, likéry jádrové, které jsou na bázi peckovin a jedlých jader, likéry bylinné s přísadami vybraných druhů bylin a koření a takzvané „emulzní“ likéry.

Až na výjimky se aromatizující a ochucující látky – různé byliny, koření, semena, jádra peckovin, kůra citrusů - uloží do neutrálního alkoholu. Poté se za několik dnů až týdnů kompozice podrobí redestilaci za teploty bodu varu alkoholu. Dále se směs zahřeje na 55 °C a nechá se protékat cedicím sítem nebo maceraci za studena. Někdy se kombinují meziprodukty různých metod.

Konzumace u likérů je velmi různorodá. Dají se pít samotné, většinou jsou ale použity jako součást nějakého míchaného koktejlu.