Pepe Lopez

Pepe Lopez je mexická značka velmi oblíbené tequily, která je známá po celém světě.

Tequila je nazvána podle malého města ve státě Jalisco; ve skutečnosti se pouze destiláty vyráběné v Jalisku a ve čtyřech okolních oblastech smějí označovat jako tequila. V 19. století byl tento destilát znám jako Aguardiente de Agave, což znamená agávová pálenka.

Na výrobu tequily pěstují výrobci modrou agáve - trvá osm až dvanáct let, než dozraje. Piňas – srdíčka agáve, jež obsahují sladkou, mléčnou mízu, se pak z rostliny vyříznou a asi dva dny se vaří v páře. Rozmletí piňas se šťáva extrahuje, poté se míchá s vodou a nechá se kvasit v dubových kádích. Zkvašená tekutina či mosto - podobné “rmutu” u whisky a vodky - se pak přinejmenším dvakrát destiluje v měděných periodických kolonách, čímž vznikne tequila. Před stáčením do láhví se síla nápoje upraví přidáním vody.

Tequila se klasifikuje podle obsahu agáve a také podle délky procesu zrání. Blanco či Silver tequila se zrát nedává (třebaže některé značky se mohou před stáčením nechávat zhruba měsíc odležet), díky čemuž je svěží a kořenitá s charakteristickou chutí agáve.

Tequila joven abocado je “mladá” a má zlatavou barvu - obvykle díky přídatku karamelu - a více připomíná whisky než ostatní varianty tohoto nápoje. Reposado je označením pro tequilu, která až jeden rok zrála v sudu. A aňejo je vyzrálá tequila, která stárla ve dřevě jeden rok až pět let.

Tequila se však stále častěji objevuje v podobě drahých luxusních značek vyrobených ze 100% modré agáve zrající až šest let v dřevěných soudcích. Nápoj musí obsahovat nejméně 51% modré agáve, aby mohl vůbec nést jméno tequila. Tyto destiláty jsou jako koňak - bohaté a hladké s příchutí koření a zeminy navíc.

Ochutnejte ji jen tak samotnou se solí a citronem, či s pomerančem a skořicí nebo v různých koktejlech, například v tradiční Margaritě. A pokud si nevíte rady, vyzkoušejte našeho průvodce top tequilami.