Vína Pálava

Dopřejte si vína odrůdy Pálava, které je fenoménem posledních let. Odrůda vína Pálava vznikla šlechtěním z Müller Thurgau a Tramínu červeného. Pálava patří mezi sladší vína, ale najdete je také v sušších variantách. Pro Pálavu je typická vůně, ve které dominuje čajová růže, koření a exoticé ovoce. Chuť Pálavy je příjemně svěží. Vybírejte Pálavu od nejlepších vinařů.


KAMENNÁ PRODEJNA
V PRAZE
97 % ZBOŽÍ SKLADEM
A IHNED K ODESLÁNÍ
EXPRESS DODÁNÍ
PO PRAZE DO 90 MINUT
DOPRAVA ZDARMA PŘI
NÁKUPU NAD 5 000 Kč

Vznik kvalitního bílého vína odrůdy Pálava

Pálava patří mezi mladé odrůdy, narozdíl například od klasických, jako jsou Chardonnay nebo Rulandské šedé. Pálava vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau v roce 1953 Ing. Josefem Veverkou, do státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1977. Její název je odvozen od CHKO Pálava v Jihomoravském kraji.

Pálava je typicky regionální odrůda, nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, například v obcích Pavlov, Bulhary nebo Čejkovice. 

Charakteristika vína Pálava

Bílé víno odrůdy Pálava je aromatická. Lze z ní vyrobit  svěží suchá vína, ale také plná a mohutná s vyšší zbytkovým cukrem. Nejoblíbenější Pálavy jsou polosuché nebo polosladké.

Bílé víno odrůdy Pálava má obvykle zlatavě žlutou barvu. Charakterově je podobná Tramínu, ale projev je méně kořenitý. V aroma jsou krásné květinové tóny, především růží a sladkého koření. Chuť Pálavy je svěží, jemně kořeněná a dlouhá s citrusovou kyselinkou.

Podobně jako Tramín se Pálava hodí ke kořeněným jídlům a paštikám nebo k orientální kuchyni a dezertům.