skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Whisky Michel Couvreur - harmonické spojení Skotska a Francie
Pokud se bavíme o Francii a whisky, je mezi českými whiskaři Michel Couvreur dost možná ta první značka, která je napadne. Ale… Michel Couvreur není francouzská whisky. To je fakt. Fakt, který nevypovídá nic o kvalitě či chuti, jen prostý fakt. Michel Couvreur je francouzská značka whisky.
Není tajemstvím, že whisky z „dílny“ Michela Couvreura jsou vlastně destiláty dovezené ze Skotska, které ve francouzských sklepích pouze zrají. Ačkoliv slovo „pouze“ bychom měli dát do uvozovek, protože dle samotného Couvreura je zrání právě to, co z 90 % ovlivňuje výslednou chuť whisky. S devadesátkou by leckteří asi nesouhlasili, ale pojďme se shodnout alespoň na tom, že zrání je ze všech procesů výroby fází nejdůležitější.
Michel Couvreur, chlapík, který dlouhou dobu obchodoval (nejen) s vínem, se nakonec v 70. letech zhlédl ve whisky. Dokonce si v počátcích pomýšlel na vybudování nebo koupi vlastní palírny, ale whisky loch a ekonomická situace takovému ambicióznímu plánu nepřály. A tak se nakonec vrátil zpět do Francie a v roce 1990 v Bouze-Iès-Beaune založil společnost Michel Couvreur Scotch Whisky Limited. Zde najdete sklepy, které Couvreur sám budoval a kde dnes zraje whisky. A tady začal příběh nákupů skotské whisky (zprvu i 5-10 let starých, později především new maku), u které se staral o zrání a dělal z ní whisky dle svého gusta.
Ze které skotské palírny whisky či destilát nakupoval, to bylo vždy tajemstvím. Je ale veřejně známo, že sudy pro staření whisky si pečlivě vybíral a používal především kvalitní staré sudy po sherry. Michel Couvreur zemřel v roce 2013, o whisky se dnes stará master blender Jean-Arnaud. Rodinný odkaz a značku do budoucna pravděpodobně převezme Couvrerův vnuk, Alberic.
Jistě skvělou zprávou je vybudování vlastní palírny, která první destilát vyprodukovala v roce 2022. Na první „francouzskou“ whisky si budeme muset počkat, ale jistě je to velký krok. Současná produkce značky Michel Couvreur je každopádně přijímána různě. Najdou se zlí jazykové, kteří nepřekousnou model „dovoz skotského destilátu, staření u nás ve francouzských sklepích a následný prodej pod naším brandem“. Na druhou stranu se najde také mnoho zastánců této whisky, kterým nejde tolik o pozadí a zajímá je především chuť. A tady si dovolím osobní názor. Já mám whisky od Couvrera velmi rád. Obzvláště jejich kouřovky po sherry jsou famózní. Zcela bez pochyby mají k dispozici velmi kvalitní sudy, ve kterých leželo opravdové sherry. Už jejich „základní“ patnáctiletou Candid jsem nikdy nedostal z hlavy, to je prostě fantastická whisky, kterou chci mít doma na polici neustále k dispozici. Krásný požitek, to je přeci důvod, proč whisky pijeme…
A možná ještě zmíním jednu zajímavost, která mě kdysi celkem překvapila. Whisky Michel Couvreur nemají standardní korkový uzávěr, ani šroubovací uzávěr, ale klasický korek, který znáte z vín. Pro otevření láhve si tak připravte vývrtku…
Michel Couvreur Overaged
Sladová whisky Overaged je blended malt, který utvořily whisky z pěti různých skotských palíren. Přestože je whisky lahvována oficiálně bez udání věku a číslo na etiketě nenajdete, je pravdou, že se jedná o whisky o stáří 12 až 27 let!
Whisky zrála ve starých poctivých 500 litrových sudech po sherry Pedro Ximénez, před lahvováním byla zředěna na 43 % vodou z Loch Katrine. Následně se všechny whisky nenásilně zcelovaly ve 250 litrových demi botas po Pedro Ximénez ve velice vlhké části sklepa. Whisky má tmavou barvu a je patrný zákal. To je způsobeno absencí jakékoliv filtrace.
Ve whisky ucítíte sladkost karamelu, pražené oříšky, kůži a mokré dřevo. Po chvilce se přidá kandované ovoce, datle, mléčná čokoláda a stopička kouře. Sherry vliv je patrný, whisky je neskutečně plná až žvýkací. Nádherná záležitost pro milovníky tohoto stylu.
Michel Couvreur Candid
Single malt kouřovka ze sklepů pana Couvreura! Slad byl nakouřen na hodnotu 55 PPM a whisky z blíže nespecifikované skotské palírny zrála v menších velmi starých demi-botas (250 litrů) po sherry Pedro Ximénez. Whisky v síle 49 % alkoholu je velmi plná, hutná, s patrnou stopou kouře, kterou nádherně vyvažuje sladkost ze starých sudů. Očekávejte charakter starého sklepa, tabáku, rozinek a vlašských oříšků. V chuti převládá tabák, kůže a mokré dřevo. Famózní záležitost a ukázka mistrné práce se sudy!
Michel Couvreur Hyphen
Jedná se o jedinečné spojení skotské a francouzské whisky. Název blended maltu Hyphen se překládá jako spojovník. Propojuje jemnost a subtilnost skotské sladové whisky z roku 2006, která zrála ve velmi vlhkých částech francouzských sklepů, a to v kombinaci sudů po Fino sherry a také víně Chenin Blanc z Azay le Rideau.
Tato 17letá skotská whisky byla následně důmyslně spojena s mladou dravou 8letou francouzskou single malt vyrobenou z nakuřovaného sladu, která zrála v sudech po Moscatel sherry. Whisky spolu ve výsledku krásně fungují a přináší chuť plnou kontrastů a harmonie.
Michel Couvreur Hyphen byla lahvována v sudové síle 46 %. Tato poměrně nízká voltáž sudové síly je způsobena zráním v mokrých starých sklepích, kde ze sudu velmi rychle ztrácí alkohol - i díky tomu je naprosto intenzivní, mohutná a plná.
Ve whisky ucítíte oříšky, přezrálé ovoce, rozinky a karamel. V pozadí je jednoznačně rozpoznatelná kouřová stopa. V chuti je whisky usedlá, působí dojmem velmi starých whisek. Přidá se kůže, stará knihovna a dřevo. Velmi působivé…
Objevte geniální spojení skotského palírnictví a francouzského umění práce se sudy. Whisky Michel Couvreur jsou ideální dárek pro skutečné znalce a milovníky whisky!