Waterford: Poznejte svou whisky do poslední kapky

20. 11. 2024 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

WaterfordPoté, co odvedl Mark Reynier spoustu práce v palírně Bruichladdich, kde se mimo jiné zaměřoval na vliv místního klimatu na výsledný charakter whisky, se vrhnul do zcela nové kapitoly. Ze Skotska se přesunul do Irska, kde v palírně Waterford nadále dokazuje světu, jaký důležitý je „terroir“. Konkrétně se soustředí na ječmen a tak se nám z jeho rukou dostávají na trh single malt whisky, které mají na láhvi uvedeno „single farm origin“.

Unikátní projekt je postavený na jednotlivých farmách dodávajících ječmen do palírny. Každé jedno lahvování ze série Single farm origin obsahuje whisky vyrobenou z ječmene z jedné jediné farmy. Všechny jsou poblíž palírny Waterford, přesto je ale půda na každé z nich malinko odlišná a stejně tak je jiný i každý ječmen. No a tím pádem je jiná i každá whisky. Waterford je navíc dvakrát destilovaná whisky, což je pro Irsko spíše neobvyklé. Unikátnost Mark podtrhuje i nápisem „whisky“ na lahvích, kde ignoruje písmenko „e“, jinak pro irskou whiskey běžně používané. To je zkrátka Mark Reynier a jeho terroir.

Palírnu založil v roce 2015, vznikla přebudováním pivovaru Guinness. Zajímavé je, že prvních 6 let zde pálili na kotlích, které Mark odkoupil z palírny Bruichladdich, kde ale ležely ladem. Původně pocházely z palírny Inverleven, která je dnes již zaniklá.

Neuvěřitelná transparentnost Waterford Whisky

Aktuálně palírna produkuje pouze single malt whisky a největší důraz klade na na kvalitu surovin. Typická je také neskutečná transparentnost - každá láhev má unikátní kód, který si na stránkách Waterfordu můžete zadat a vyjede vám velice podrobný přehled snad o všem! Tak třeba detaily o farmě - jak se jmenuje farmář, jakou má na své farmě půdu, kdy ječmen zasel a jakou odrůdu, jak dlouho ječmen rostl a který den konkrétně proběhla sklizeň. Dozvíte se také, kdy byl ječmen nasladován, jak dlouho trvala fermentace a samozřejmě do jakých sudů byl uložen destilát. A to naprosto konkrétně o každém jednom sudu - číslo sudu, z jakého bednářství, který alkohol v něm zrál předtím a na kolik litrů byl destilátem naplněn a kdy. 

Kromě videa s farmářem najdete na stránkách i audiozáznam zvuku na farmě. Můžete si tak nalít sklenku a zaposlouchat se, jak na poli fouká vítr, zpívají ptáčci, nebo v pozadí projede traktor a zaštěká pes… To je úlet! Naprosto nová dimenze degustace whisky. Pomalu slyšíte, jak ječmen roste. Skutečně chybí už jen informace o tom, co farmář snídal v den sklizně, jaké pneumatiky měl traktor a co hráli v rádiu k obědu. Hahááá…

Jako toto je absolutně na vrcholu transparentnosti. Když si vedle toho vybavíte běžnou skotskou třeba bez udání věku s jediným údajem o zrání „bourbon and sherry cask matured“, tak je to až úsměvné.

single farm origin whisky

Waterford Ballymorgan Edition 1.2

Dámy a pánové, jdeme na to. Takže tady máme single farm origin whisky. Farma Ballymorgan, farmářem je Robert Milne.

  • Zaseto: 7. dubna 2015

  • Sklizeno 13. září 2015

  • Přivezeno ke skladování: 14. září 2015

  • Odjezd do sladovny: 5. května 2016

  • Příjezd do palírny: 19. května 2016

  • Zahájení kvašení: 26. května 2016

  • Destilace zahájena: 1. června 2016

  • Destilace dokončena: 4. června 2016

  • Plněno do sudů: 13. června 2016

  • Smíchání sudů: 16. července 2020

  • Odesláno k lahvování: 28. září 2020

Pokud by vás zajímala doba zrání úplně přesně, není problém, je to 4 roky, 1 měsíc a 2 dny. Lahvováno v 50 % ABV, celkem vydáno 30 000 lahví pro evropský a asijský trh.

Další detaily taky máme:

  • Odrůda ječmene: Overture

  • Kvasinky: Mauri Distiller’s

  • Procesní voda: Volcanic Aquifer

  • Fermentace: 136 hodin!

Ohledně sudů také víme:

  • First fill americký dub po bourbonu 34 % (Jack Daniel’s)

  • Panenský americký dub 20 %

  • Francouzský dub 23 %

  • Vin Doux naturel 23% (lehce fortifikované francouzské víno z bílých hroznů)

 

Úplně přesné info o každém jednom sudu najdete na stránkách také. Ještě člověk ani neochutná a už je ohromen. 

Profil whisky:​ Ve whisky ucítíte bylinky, slad, červená jablka a vanilku. V chuti se přidá náznak anýzu, výraznější jablka, sladkost karamelu.

Waterford Ballymorgan Edition 1.2

Waterford The Cuvée

The Cuvée je narozdíl od single farm origin whisek Waterford směsí z různých farem, konkrétně z 25 farem, a samozřejmě lze na webu snadno najít, které to konkrétně byly. Stačí zadat unikátní kód z etikety lahve a můžete se těšit na velmi detailní informace.

I Cuvée je poměrně mladší whisky, celková doba zrání je 4 roky, 6 měsíců a 10 dní, sudy po zrání smíchány 16. dubna 2021, v srpnu 2021 lahvováno v síle 50 %. Celkově bylo vydáno 40 000 lahví.

Whisky zrála v kombinaci sudů:

  • First fill americký dub po bourbonu 38 % 

  • Panenský americký dub 19 %

  • Francouzský dub 19 %

  • Vin Doux naturel 24 % (lehce fortifikované francouzské víno z bílých hroznů)

A jak je zvykem u této palírny - každý jeden sud si najdete na webu s konkrétními detaily. 

Profil whisky: Ve whisky ucítíte červená jablka, citrusy, lehce mátu. Whisky je poměrně lehká s tóny pepře, čokolády a bylinek, možná až takových travnatých tónů. 

Tak vzhůru prozkoumat sortiment Waterford a zažít to na vlastní chuťové pohárk​y​. Poznejte svou whisky do poslední kapky. 

Vyzkoušejte dobroty z článku

+
Dárek
Waterford The Cuvée 0,7l GB
SKLADEM > 5 Ks 2 111 Kč s DPH
Do košíku
+
Dárek
Waterford Peated Lacken 0,7l 50% GB
+
Dárek
Waterford Cuvée Argot 0,7l 47%
SKLADEM > 5 Ks 1 579 Kč s DPH
Do košíku
+
Dárek
Waterford Peated Woodrook 0,7l 50% GB
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem