Představujeme Víno Cibulka: Čistá biovína ​bez histaminů

9. 9. 2021 | Jakub Přibyl
Kategorie: Wine

Vína CibulkaKdyž jsem začínal s víny, spousta mých známých se tou představou bavila. Já, jako krtek, přece nemůžu mít geny, abych tomu rozuměl. Prý je to genetické a u nás ty geny mají jen lidé z jižní Moravy. Jen na vysvětlenou, jsem z Opavy a panuje zde mylné přesvědčení, že v Opavě jsou uhelné doly. Nejsou. 

A když už jsme opravili první chybu, opravíme i tu druhou: že vínu nemohou rozumět lidé mimo jižní Moravu. Abych neukazoval jen na sebe, podíváme se na mistra vinaře, který tohle tvrzení hravě vyvrátí. Na Petra Cibulku a jeho rodinné vinařství Víno Cibulka. Petr i manželka Michaela jsou také původem z Opavy a přesto jejich vína obdivují nejen milovníci tekuté révy. Jako jedna z nejlepších u nás je hodnotí prestižní magazíny a najdete je jako doporučení i ve vinných průvodcích. Takže žádné jihomoravské geny a přesto to fantasticky funguje.

Jedinečná vína s nulovým obsahem histaminů

To, co je na produkci Víno Cibulka naprosto unikátní, je nulový obsah histaminů. Histamin je přírodní látka, která se běžně vyskytuje v rybách, masech či sýrech, ale i ve vínech. Pro naše tělo je v malém množství potřebná, ale při větších koncentracích může způsobovat různé nevolnosti, nebo dokonce až alergické reakce. Takže ono bolení hlavy, či nesnášenlivost zejména červených vín, nemusí být způsobeno jen sírou. 

Cibulkovi vzniku histaminů předcházejí pečlivou prací ve vinicích. Díky šetrnosti a přírodním postupům jednak získali certifikaci bio, ale hlavně díky vynechání průmyslových hnojiv bohatých na dusík nenavyšují přítomnost histaminů v hroznech. Právě vyšší koncentrace dusíkatých sloučenin je totiž považovaná za jeden z prekurzorů pro následný vznik celé řady biogenních aminů, mezi které patří i histamin. 

Druhý důležitý krok pak ve Víno Cibulka přichází při samotném sběru a vinifikaci. Tímto krokem je zacílením na 100% kvalitu a pouze zdravé hrozny. Důvodem pro pečlivý výběr hroznů je fakt, že některé bakterie a plísně jsou dalšími možnými prekurzory pro následnou tvorbu histaminů při kvašení moštu. Petr Cibulka si ve sklepích i ve výrobních prostorách drží absolutní čistotu, aby nedošlo ke kontaminaci ani v pozdějších fázích výroby. 

Patříte k těm, kterým histaminy nedělají dobře? Pak můžete začít jásat. Bio vína z Víno Cibulka totiž najdete mezi novinkami na Alkohol.cz. Od skvělého Sylvánu (i v podobě sektu!) až po Cabernet Sauvignon. Tak na zdraví!

 

Vyzkoušejte dobroty z článku

Bez histaminu
Cibulka Pinot Gris Pozdní sběr 2018 0,75l 13%
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Bez histaminu
Cibulka Neuburské Pozdní sběr 2020 0,75l 12%
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Bez histaminu
Cibulka Sauvignon Pozdní sběr 2019 0,75l 13%
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem