Vína z Chile: Objevte utajené poklady

22. 3. 2022 | Iveta Steinerová
Kategorie: Wine

Vína z ChileCo vás napadne, když se řekne chilské víno? Pro většinu spotřebitelů je to dobře pitelné víno za rozumnou cenu. To je pozitivní kombinace, díky které se daří prodejům. Málokdo ale ví, že víno z Chile má dlouhou tradici a umí nabídnout i opravdu výjimečnou kvalitu.

Z historie chilských vín

Historie pěstování vína v Chile sahá do poměrně vzdálené historie. Když v 16. století španělští dobyvatelé tuto oblast kolonizovali, přivezli s sebou vinnou révu. V polovině 19. století se přidaly francouzské odrůdy vína jako je Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Carménère. Počátkem 80. let 20. století začala v tamním vinařství revoluce se zavedením nerezových fermentačních tanků a využitím dubových sudů ke zrání vína. Export vín velmi rychle rostl s tím, jak se zvyšovala kvalita produkce. Na konci 20. století řada Francouzů pochopila, jak obrovský potenciál chilské území skrývá, a přesunuli sem své aktivity. Zdejší vinařství bylo obohaceno o jejich znalosti a chilská vína začala svou kvalitou dobývat svět. 

Něco málo o geografii Chile

Když si člověk představí, kde se Chile nachází, pochopí, že tato země je opravdu jedinečná. Tichý oceán obtéká celou délku západní hranice země, zatímco na východě jsou Andy, které oddělují Chile od Argentiny. Panuje tu obrovský rozdíl v klimatu. Chile má na délku více než 4 345 km, zatímcona šířku má v průměru pouze 183 km. Na severu je horká, vyprahlá poušť, na dalekém jihu chladná Ohňová země. Svěží vánek z východu a západu pomáhá snižovat teploty a vytváří tak klima, které není nikdy příliš horké. To jsou pro pěstování hroznů ideální podmínky, ze kterých vinařské regiony v Chile těží.

Jaké odrůdy vína Chile nabízí?

Cabernetu se ideálně daří v teplejších vinařských oblastech Chile, jako je Colchagua, Cachapoal a Maipo Valley, kde se z něj vyrábí koncentrované a plné víno. To platí i pro Syrah z této oblasti. Chladnější oblasti, jako je San Antonio a Casablanca Valley, jsou ideální pro Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon Blanc a Pinot Noir.

Vzácným hroznem, který nemůžeme vynechat, když je řeč o červených vínech z Chile, je Carménère. Tato odrůda pochází z Bordeaux a téměř úplně podlehla révokazu, který byl zavlečený do Francie kolem roku 1860 a postupně se rozšířil i do ostatních zemí našeho kontinentu. Carménère však v Chile omylem vysadili jako Merlot a až díky analýze DNA byla v roce 1994 znovu objevena. Odrůdě vyhovují podmínky v Chile více než ve Francii, a tak má nyní Chile největší světovou výsadbu hroznů této odrůdy na 8 800 hektarech.

Světový věhlas chilských vín

Patrně největším fanouškem chilského vína na dnešním trhu je Tim Atkin, londýnský Master of Wine. Atkin poprvé navštívil Chile v roce 1989 a od té doby se sem každoročně vrací, aby napsal recenzi na nejaktuálnější vína a informoval o nejnovějších trendech a nejlepších vínech roku. Atkina ohromilo, čeho byl v poslední době v Chile svědkem, a netýká se to jen špičkových výběrů z nejznámějších oblastí, ale také četných vín z nově vznikajících údolí po celé zemi. 

Chilští vinaři se rozhodli změnit celosvětový pohled na svou práci a zbavit se nálepky průměrných vín za dobrou cenu. To se jim opravdu výborně daří. Jejich úspěchy jsou obrovské a chilská vína nalezneme mezi 100 nejlepšími víny světa. Přesvědčte se o tom sami a ochutnejte kvalitní víno z Chile z naší nabídky.

Vyzkoušejte dobroty z článku