Tomáš Stejskal

 

Pivní ambasador Tomáš Stejskal

Pivo jsem si oblíbil od prvních tajně vypitých kousků na prahu dospělosti, v hospodách, které to v druhé půli 90. let nepřeháněly s kontrolou občanek. Po celou další dekádu byl mou modlou Pilsner Urquell. Až když začal pivovar Matuška coby jeden z prvních u nás vařit svá svrchně kvašená piva Raptor a Zlatá raketa, přestal být plzeňský ležák jediným mokem, na který se přísahá. A žatecké chmely získaly americkou a další exotickou konkurenci.

Většinu života se věnuji novinařině, v posledních letech hlavně pro Hospodářské noviny a Aktuálně.cz. Mým oborem vždycky byla kinematografie, ale s podobným nadšením, s jakým doporučuji skvělé filmy, jsem začal objíždět pivovary doma i v zahraničí a „evangelizovat“ kamarády, příbuzné a známé. 

Pivní svět je obrovský, odrůd chmele jsou stovky, sladů i pivních stylů desítky a stále je co objevovat. Pivní obzory se rozšiřují s každým výletem. V Německu nám závidí český ležák z tanku, v trendy newyorském pivním baru snadno narazíte na „obyčejnou“ českou dvanáctku vedle nejvyhlášenějších produktů amerických craftových pivovarů. V brooklynském pivovaru Other Half zjistíte, jak chutná nejpopulárnější styl dneška, šťavnatý „chmelový džus“ New England IPA, když se pije čerstvý. Ale také to, že jedním z nejlepších piv, jaká jste dosud ochutnali, může být silný hutný Stout s arašídovým máslem. V Paříži zase překvapí, že typický slámově světlý, po květinách či citrusech chutnající Saison se snadno může vařit i ze sladů tmavých jako noc. A s podobnou radostí člověk odhaluje, jak se tuzemské pivovary pouštějí do méně obvyklých pivních stylů s mnohdy skvělými výsledky. Nebo jak vymýšlejí, kam se dá posunout typický ležák plzeňského typu. 

Jak už to bývá, z dlouholetého koníčka se stal spíše kůň. A tak už piva nedoporučuji jen ústně, ale pokouším se šíři oné pivní planety, která občas mezi tuzemskými pivaři stále rotuje kolem jediného slunce jménem ležák, přibližovat i písmem. Poslední zprávou o tom, že ta pivní planeta je spíše soustavou či rovnou galaxií, je průvodce z řady Premium Guide pojmenovaný Minipivovary, který představuje nejlepší tuzemské řemeslné pivovary, ale též nové pivní styly a trendy. A nyní budu rád pravidelně představovat zajímavosti z pivního světa i v magazínu Alkohol.cz.