skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Tajemství koktejlů: V rytmu twistu
Co si představíte, když se řekne twist? Olivera z pera Charlese Dickense? Tanec, který vznikl v 60. letech 20. století? A nebo rovnou Twist and Shout od Beatles? Všechny varianty mají něco do sebe. My se ale budeme tentokrát věnovat twistu koktejlovému.
Míchání nápojů má dlouhou tradici, ať už se jednalo o spojení rumu s vodou a citrusy, které fasovali námořnicí, nebo punče, nad kterými se bavili aristokraté. Historickou definici koktejlu máme ze 13. května 1805. A stejnou historii s nimi sdílejí i twisty.
Co je twist?
Ve zkratce jde o úpravu receptury stávajícího klasického koktejlu. I samotný koktejlový twist se ale může stát klasikou. Zpravidla v rámci twistu jednu surovinu nahradíme jinou, buď velmi podobnou, nebo provedeme změnu výraznější. Příkladem budiž Negroni. Tento drink vychází z koktejlu jménem Americano (Campari, červený vermut a soda).
Jistý hrabě Negroni před více než 100 lety rozhodl Americano upravit a vyměnil sodu za gin. Jeho twist dnes patří k nejslavnějším koktejlům. U samotného Negroni pak můžeme udělat další menší twist, když vyměníme vermut za portské. Nahradíme-li Campari hořcovým likérem Suze, dostaneme Negroni White.
Nealkoholické twisty slavných koktejlů
Samostatnou kapitolou jsou nealkoholické twisty. Když se bavíme ve společnosti a nemůžeme z nějakého důvodu pít, ať už kvůli medikaci, těhotenství nebo protože se chystáme za volant, má člověk rád pocit, že i přesto pije něco, co zná. Něco, co si spojuje s barem. Přeci jen být o sodovce nebo cole moc zábavné není. Proto máme i vlastní kategorii koktejlů nealkoholických, zvaných mocktaily.
Mezi nimi se objevuje spousta twistů na klasické a známé drinky. Kouzlo twistu v tomto případě spočívá ne nutně v nahrazení vybrané suroviny, ale většinou ve vypuštění alkoholické báze. I když dnes už je na trhu spoustu nealkoholických destilátu, vermutů a šumivých vín. Samozřejmě ne z každého klasického koktejlu lze takto udělat twist ve formě mocktailu. Pár receptů na ně si ale ukážeme:
Recept na nealko koktejl Bitter Soda
Bitter soda je nealkoholický twist oblíbeného drinku Campari Soda. O typickou hořkost Campari se tu postará sirup Monin.
Ingredience na Bitter Soda:
- 20 ml Monin sirupu Bitter
- 150 ml sodovky
- Led
- Plátek pomeranče na ozdobu
Postup:
Do sklenice s ledem nalijeme sodovku, Monin Bitter, a nakonec vložíme plátek pomeranče.
Recept na nealko koktejl Bitter Orange
Bitter Orange je nealkoholický twist na svěže nahořklý cocktail Campari Orange. Opět kouzlíme se sirupem Monin Bitter.
Ingredience na Bitter Orange:
- 20 ml Monin sirupu Bitter
- 200 ml pomerančového džusu
- Led
- Plátek pomeranče na ozdobu
Postup:
Do sklenice s ledem nalijeme pomerančový džus, poté Monin Bitter, a nakonec vložíme plátek pomeranče.
Recept na nealko koktejl Virgin High Society
Twist na legendární ginový drink High Society ve virgin, tedy panenské, verzi pracuje s kombinací dvou sirupů.
Ingredience na Virgin High Society:
- 20 ml Monin sirupu Bitter
- 20 ml Monin sirupu Broskev
- 100 ml grepového džusu
- Led
- Plátek růžového grepu na ozdobu
Postup:
Do šejkru s ledem dávkujeme Monin sirupy a grepový džus. Dobře prošejkujeme a přes strainer (sítko), přelijeme do vyšší sklenice s ledem. Ozdobíme plátkem růžového grepu.