Svátek Svatého Martina

8. 11. 2016 | Vít Hepnar

„Radost z Martina, hus a džbán vína“. Pečení husí ve svátek Svatého Martina má tradici několik století zpět. Byla posledním povyražením před adventním půstem, který vrcholí Štědrým dnem. Ještě dříve pak husí hostiny ukazovaly čtyřicet dnů do zimního slunovratu.

K huse se vždy pilo a pije víno a nebude tomu jinak ani v letošním roce. Tučné maso potřebuje řízné bílé víno se živou kyselinkou, která očistí patro a pomůže zažívání, pokud je podáváno s červeným zelím, půjde dobře do páru s lehkým červeným s jemnou tříslovinou.

Dvě taková vína jsem pro vás vybral jako tip k nákupu. Svěží a ušlechtilý

  1. Riesling Clos Domaine z vynikajícího ročníku 2015 z knížecích sklepů Liechtenstein. Hrozny vyrostly v rakouském Wilferdorfu na prosluněných opukových terasách. Víno je dostatečně silné, zároveň jemné a elegantní.
  2. Variantou červenou pak je Pinot noir z oblasti Sancerre, cuvée La Croix du Roy 2012 z vinařství Lucien Crochet. Rovněž jemný, s tóny třešní a lesního ovoce, středního těla a harmonické třísloviny.

Dobrou chuť.

Vyzkoušejte dobroty z článku