skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Rumová postupka: La Hechicera Solera 21 VS Romero & Sons 12y
Ve Střední a na severu Jižní Ameriky se vyrábí poměrně velké množství rumů a rumových spirit drinků. Z mého pohledu se jedná o lokalitu, kde se produkují moderní, módní a masou oblíbené destiláty. Vždyť jsme téměř všichni začínali na rumech z Guatemaly, Panamy nebo Venezuely. Myšlenkou dnešního dílu je představit si rumy, které pocházejí ze severu Jižní Ameriky, a přitom se v lecčem liší. Roli „známé“ lahve tu sehrává La Hechicera Solera 21 Reserva Familiar. Pojďme ji otevřít. Test rumů začíná!
La Hechicera Solera 21
Rum značky La Hechicera u rumařů rychle zdomácněl. Z malé produkce rodinné firmy Riascos se stal rozšířený produkt, o který se zajímají i nápojoví giganti. Jelikož rodina nemá vlastní palírnu, rum kupuje od lokálních výrobců, kteří jej destilují na koloně. Ve svých warehousech rumy blendují a nechávají zrát.
Představení rumu
Reserva Familiar je směsí 12 až 21 letých rumů zrajících v americkém dubu. Dle oficiálních informací rum ani není doslazovaný!
Degustace rumu
Ve vůni vnímám vanilku, lehce dřevo a praženou kávu společně s pomerančovou kůrou. V chuti se mi opakuje vanilka s dřevem, je zde také káva, hořká čokoláda a karibské koření. Chuť je překvapivě sušší, než byste podle vůně očekávali. Nejedná se tedy úplně o „začátečnický“ rum, krásně reprezentuje terroir Kolumbie, a to je skvělé. Více se dozvíte v přiloženém videu, tak si jej pusťte!
Romero & Sons 12y
Zná tady někdo z vás značku Romero & Sons? Že ne? Vždyť má tato rodina tradici ve výrobě rumů již od roku 1906. Pravda, je zde dlouhá pauza, značka je ale kolem roku 2000 obnovena a dnes pan Romero se svými syny produkuje řemeslné destiláty jak z melasy, tak ze třtiny a destiluje jak na koloně, tak i v pot-stillu. Wow! Takto pestrý přístup a technologie. To stojí za pozornost, přátelé.
Představení rumu
V tomto rumu se potkává to nejlepší z obou způsobů výroby. Konkrétně je náš dnešní vzorek směsí 12letého rumu z pot stillu a velmi starých melasových rumů, vyrobených na koloně.
Degustace rumu
Vůně je dřevitá, suchá a ostrá, po pečených jablkách a karamelu. V chuti je kořenitost s tóny zapečeného dřeva a medu. Je znát proces zrání jak v americkém, tak evropském bílém dubu. Nic pro slečinky přátelé! Na videu rozebírám jeho vlastnosti podrobněji.
Srovnání a výsledek ochutnávky rumů
Jaký rum vybrat? Rumy nejsou sice vyráběny příliš daleko od sebe, jejich chuť je ale velmi odlišná. La Hechicera je rumem vyhlazeným pro univerzální jazýčky a respektuje typické vlastnosti rumů z Kolumbie. Má krásný obal a název „čarodějka“ se prostě líbí.
Oproti tomu Romero & Sons produkují velmi řemeslné produkty, které prezentují jejich umění destilace a zrání. Rum není doslazován a ani jinak zakulacován. Naopak, rodina Romero chce ukázat, jakou technologií a zkušenostmi oplývají. Výběr je tedy jasný. Většina sáhne po rumu z Kolumbie. Ti zvědavější z vás ale zakoupí rum z Ekvádoru a posunou se dál. Na zdraví!