skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Příběhy, které píše whisky: Zmrzliny a dorty z Highlands
Všechno začalo roku 1843, když se farmář William Matheson rozhodl na své farmě Morangie založit palírnu. Splnil si tak sen a pustil se do výroby whisky.
Destilační kotle pocházejí z Londýna z palírny ginu a po instalaci se staly prvními kotli ve Skotsku s ohřevem párou. A také se okamžitě staly nejvyššími kotli ve Skotsku - s výškou 514 centimetrů zajišťují zdejšímu destilátu lehký a květinový charakter.
Za vším hledej doktora
Přestože jméno Glenmorangie bychom mohli přeložit jako údolí klidu, vyloženě klid byste dnes na pracovišti asi nenašli. Naopak, v místní palírně se neustále něco děje, experimentuje se, zkoumá a bádá… Jak by také ne, když za kormidlem stojí Dr. Bill Lumsden - muž, který se za dlouhá léta svého působení ve světě whisky už zapsal jako neúnavný dříč, inovátor a také člověk, který se nebojí posouvat hranice.
Doktor je zkrátka takový vědátor, vždycky si vzpomenu na Doktora Emmetta Browna z populární série Návrat do budoucnosti… Haháá. Ale se vší vážností, Bill Lumsden už mnohokrát dokázal, že se nebojí propojovat nové věci s těmi tradičními, je jedním z průkopníků dnes hojně používaného finišování whisky a na trh uvedl už řadu netradičních stáčení.
Dorty a zimní posezení u krbu
Tím se dostáváme k sérii, kterou uvedl na trh v roce 2020, sérii A Tale of… V tomhle projektu dostal Bill dostatek prostoru, aby opět přivedl k životu některé experimenty či dávno zapomenuté praktiky.
Glenmorangie A Tale of přináší každý rok limitovanou edici single malt whisky a každý rok jde o zajímavý, experimentální, někdy až kontroverzní kousek. První lahví byla Glenmorangie A Tale of Cake. Inspirací bylo podle slov samotného Billa pečení dortů s jeho babičkou, když byl ještě malý kluk. Krásné vzpomínky daly vzniknout single malt whisky s dozráváním v sudech po tokajském dezertním víně. Kdo ochutnal, může potvrdit, že se jedná skutečně o takový tekutý dortík. Sladkost tokajského se do whisky příjemně propsala.
O rok později nám pan doktor naordinoval na zimu příjemnou medicínku, když byla v listopadu 2021 představena druhá láhev v sérii: Glenmorangie A Tale of Winter. Whisky nás měla přesunout do útulného křesla, obléct do měkoučkého svetru a posadit nás ke krbu, zatímco nám měla nabídnout něco příjemného pro potěšení chuťových pohárků. Nebo tak nějak to tehdy prezentovali, hahá. No popravdě, finiš v sudech po sicilském víně Marsala mě nikam nepřesunul, ale ani nezklamal.
Jalovec a whisky? Cože?
V rámci procházení archivů v Glenmorangie narazili na zajímavé výrobní postupy z 80. let let 19. století. Vedle rašeliny se při sušení sladu používaly třeba také květy vřesu a jalovce. Důvodem tehdy patrně nebyla změna chuti, ale prostě potřebné teplo. Ze stejného důvodu se do pece přidávalo také březové dřevo, jak bylo zmíněno v zápisech.
Tyto záznamy inspirovaly Dr. Billa Lumsdena k vytvoření další unikátní whisky. Napodobil historické postupy a na trh byla uvedena třetí whisky v sérii příběhů, A Tale of Forest. Tohle svědectví o dávných postupech vzbudilo nejen zvědavost, ale také kontroverzi. Láhev byla dokonce předmětem zkoumání Skotské asociace whisky.
Regulační orgán pro skotskou whisky dost znervózněl, když Dr. Bill Lumsden představil myšlenku použití rostlinných látek ve své whisky. Použití čehokoliv jiného, vyjma obilí, kvasinek, vody a karamelu pro dobarvení, je zakázáno. Pokud něco navíc použijete, nesmíte finální produkt nazývat whisky. Bill ale dokázal, že se rostlinné látky při výrobě skotské whisky historicky používaly při sušení v kilnu (peci). Kromě toho je do whisky nijak nepřidává ani nemaceruje, a tak mu to prostě prošlo.
Měli jste možnost jeho dílo ochutnat? Pokud ano, jistě budete souhlasit, že whisky to je bezesporu unikátní. Nic podobného jsem nejspíš nikdy nepil. Chutnala mi? Popravdě vůbec. Ale to už je subjektivní hodnocení. Pravdou zůstává, že Bill opět posunul hranice, když nás poslal do lesa.
Tokijská jízda a zmrzlina pro dospělé
Čtvrtou whisky v sérii je A Tale of Tokyo, jakožto whisky inspirovaná japonským dobrodružstvím. Přesněji možná životním stylem, módou a jídlem. Ty totiž Billovi na jeho cestách po Japonsku učarovaly a tak se rozhodl pro svůj další počin v sérii využít sudy z japonského dubu Mizunara. V té době hodně skloňovaná Mizunara je strom nepříliš vhodný k výrobě sudů a také nákladný, ale whisky pak propůjčuje nezaměnitelnou chuť a vůni.
Řadu A Tale of konečně doplnila loni na podzim prozatím poslední whisky - A Tale of Ice Cream. Kdo by neměl rád zmrzlinu? A kdo s ní nemá spojené pěkné vzpomínky nejen na dětství? Právě to inspirovalo Billa k vytvoření whisky, která by ji připomínala a vyvolávala podobné emoce. Pro zrání použil sudy po po bourbonu a také tzv. „high-vanillin casks“. Ty byly otoustovány tak, aby se ze dřeva vytáhlo co nejvíce vanilinu, který při hoření dřeva vzniká. Ve whisky se vše projeví tóny vanilky, broskví, kokosu a sladkých citrusů. Právě to Bill Lumsden chtěl. Abyste se po napití přenesli do zmrzlinárny!
Ani toto experimentální stáčení se však nevyhlo problémům. Tentokrát se nedostalo do hledáčku Skotské asociace whisky, ale bylo předmětem řízení Nezávislé komise pro stížnosti skupiny Portman Group. Ta posuzovala, zda byl obsah alkoholu v nápoji na obalu uveden „naprosto jasně,“ produkt nebyl příliš líbivý pro mladistvé a nebyl na ně dokonce přímo zaměřen. Naštěstí bylo vše nakonec vyhodnoceno jako v pořádku a my si poslední příběh palírny můžeme bez starosti užít (tedy my 18+).
Další pokusy?
V naší sérii Příběhy, které píše whisky jsme nemohli vynechat whiskovou sérii, která slovo „příběh“ nese přímo v názvu. Skrze životní zážitky či prastaré postupy jsme mohli ochutnat netradiční whisky a kdo ví, co nám ještě dílna Dr. Billa Lumsdena nabídne. Ačkoliv, místo dílny bychom mohli použít spíše maják. Před pár lety totiž společnost Louis Vuitton Moët Hennessy (vlastník palírny) investovala nemalé peníze a přímo v areálu palírny Glenmorangie Billovi otevřela novou experimentální palírničku na „jeho pokusy“. Prosklená budova vysoká 20 metrů je pojmenována Lighthouse (maják) a skrývá dva kotle, stejně vysoké jako ty originální, ale s nastavitelnou výškou a možností připojovat i odpojovat purifiers a nastavovat kondenzátory.
Bill má podle svých slov v novém majáku rozjeto na 50 experimentů, takže se jistě máme na co těšit!
Přečtěte si i další články ze série:
Malt Mill, nejvzácnější whisky na světě?
Jim Murray - kontroverzní sexista nebo whisky génius?
Nejstarší whisky světa
Zaniklé a znovuzrozené palírny
Velikáni, kteří nedovedli odpočívat
Zmrzliny a dorty z Highlands
Celebrity a whisky
Scapa vypráví příběh (nejen) whisky