Příběhy, které píše whisky: Malt Mill, nejvzácnější whisky na světě?

16. 1. 2025 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

Peter MackieJaká je nejvzácnější whisky na světě? Hmm, to je poměrně jednoduchá otázka, ale odpověď více než složitá a pravděpodobně bychom jich posbírali velkou spoustu. Vzácných whisky je hodně. A pokud byste pátrali v marketingových odděleních napříč světem, bude jich ještě mnohem více. Slova jako „rare“, „unique“ nebo „exclusive“ se v posledním desetiletí dost nadužívají a tak je dnes vzácná každá druhá láhev… Hahá.

My se ale v dnešním příběhu podíváme na skutečnou vzácnost. Whisky, kterou nepil žádný whisky odborník. Whisky, která se nedostala do žádného žebříčku a nevyhrála jedinou cenu. Whisky, která se nedostala ani do rukou bandy marketérů. Whisky, která je skutečně vzácná. Sladová whisky Malt Mill.

Lagavulin

Malt Mill Distillery a Peter Mackie

Palírna Malt Mill byla založena v roce 1908 přímo v areálu palírny Lagavulin, ležící na ostrově Islay. Zrod této malé palírničky byl vlastně vyústěním sporů mezi majiteli palíren Lagavulin a Laphroaig.

Byl to Peter Mackie, který stál na začátku 20. století v čele palírny Lagavulin, ale zároveň byl také zástupcem sousední palírny Laphroaig. Vše fungovalo hezky a Mackie používal whisky z palírny Laphroaig a Lagavulin také pro svůj blend White Horse. Vše se ale změnilo po smrti majitele palírny Laphroaig, Alexe Johnstona. Na ostrov totiž přijel jeho synovec, Ian Hunter. Ten po překontrolování smluv naznal, že nejsou pro Laphroaig výhodně nastavené a tak se s Peterem Mackiem začal dohadovat. Následoval tvrdý soudní spor, v němž Mackie ztratil právo zastupovat společnost Laphroaig. Mackie byl rozezlen a protože potřeboval Laphroaig whisky pro svůj blend, rozhodl se postavit si vlastní malou palírnu přímo v areálu Lagavulinu

V říjnu roku 1908 tak Mackie oznámil, že „oživil” jednu z pěti malých pašeráckých palíren, z nichž se Lagavulin kdysi skládal. Byla to budova sloužící do té doby jako mlýn na slad, a proto ji Mackie pojmenoval Malt Mill. Zde chtěl produkovat stejnou whisky jako v sousedním Laphroaigu, a tak dokonce nechal vybudovat přesné repliky kotlů. Zároveň ale nadšeně hlásil do světa, že vyrábí unikátní whisky, jakou jinde na Islay nenajdete. Kromě své potřeby chtěl z Malt Mill whisky udělat ideální destilát pro blendery s výrazně rašelinovou chutí. Podle slavného whisky spisovatele Alfreda Barnarda měla whisky štiplavý charakter se silnou vůní rašeliny.

Mackie’s Ancient Scotch

Mini palírna Malt Mill sdílela s Lagavulinem záparovou káď, ale měla své dvě kvasné kádě a, jak bylo uvedeno výše, také své kotle. Kompletní produkce šla do Mackieho blendů White Horse a Mackie’s Ancient Scotch. Sladové whisky Malt Mill se vyrábělo jen něco kolem 500 sudů ročně a nebyla nikdy lahvována jako single malt, a to za celou dobu své existence. Na trhu se sice sem tam objevily whisky, které na etiketě uváděly i název Malt Mill, ale spíše to byl jakýsi pokus o to, přesvědčit lidi, že výrobek je kvalitní. V té době to ale rozhodně neznamenalo, že součástí blendu musela být nutně i whisky z palírny Malt Mill (to by dnes rozhodně neprošlo), nebo že by musela být v láhvi nějak výrazně zastoupena (natož jako kouřovka - v té době tvořily nakouřené single malty jen něco kolem 4-5 % objemu výsledného blendu).

V roce 1962 byla produkce whisky bez velkých ceremonií ukončena, zařízení převzala palírna Lagavulin a budova byla zbourána. Jedinou vzpomínkou na palírnu Malt Mill tak zůstává vzorek new make spiritu z posledního pálení v roce 1962, který je vystaven v návštěvnickém centru Lagavulinu.

single malt

Mackie’s Ancient Scotch

Ochutnat single malt whisky Malt Mill je tak nemožné. Nebo ne? V aukcích se čas od času objeví Mackieho whisky „Mackie’s Ancient Scotch“. Nikdo nikdy nedovedl potvrdit či vyvrátit, zda se jedná o blend nebo single malt. Stejně tak už nikdo nezjistí, kolik whisky z palírny Malt Mill se v blendu nachází. Na etiketách je uvedeno pouze „Old Highland Whisky“ a najdete tam i název „Malt Mill Distillery“, což je pro mnoho nadšenců důvod se domnívat, že právě u tohoto lahvování mají co dočinění se single malt whisky Malt Mill. Jestli je to tak, to už se nikdo nikdy nedozví. Nicméně ti, co měli možnost Mackie’s Ancient Scotch whisky ochutnat, se shodli na chuti velmi rašelinové, s dominujícím mořským až rybím tónem.

No, pokud budete mít štěstí, dost peněz a na Mackieho whisky narazíte, třeba se vám za pár tisíc liber podaří ochutnat. Mimochodem, jestli jste viděli film Angels’ Share, tak víte, že právě zde hraje ústřední roli sud s whisky Malt Mill.

Mike Barbakoff

Šokující zjevení - single malt objeven!

V devadesátých letech skupina whisky nadšenců vypátrala bývalého zaměstnance palírny, který měl doma údajně vzorek whisky Malt Mill, a na rozdíl od new make spiritu vystaveného v návštěvnickém centru Lagavulinu, se jednalo o vyzrálou desetiletou whisky! Vzorek byl destilován v roce 1959 a odebrán ze sudu o deset let později. Sběratel Mike Barbakoff neváhal jet na Islay a v hospodě v městečku Bowmore vzorek okamžitě odkoupil za neodtajněnou cenu. Ze vzorku následně nechal naředěním na 46 % ABV udělat 4 miniaturky (naředění a stočení do miniaturek měl na svědomí člen klubu, James MacArthur). 

Jednu miniaturku s přáteli ochutnal, jednu pak poslali do aukce v únoru 2018 a byla vydražena za 3400 liber. Skoro málo, na dnešní šílenou dobu, no ne? Ti, co ochutnali, potvrdili silný kouř i rybí charakter…

Přečtěte si i další články ze série:

Malt Mill, nejvzácnější whisky na světě?
Jim Murray - kontroverzní sexista nebo whisky génius?

Vyzkoušejte dobroty z článku