skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Není prosecco jako prosecco: Průvodce světem italských bublinek
Italské prosecco má pověst snadno pitelných, lehčích bublinek, které se skvěle hodí k míchání koktejů (zdravíme Aperol Spritz a další!). Už méně se ale ví, že i v kategorie prosecca existuje obrovská rozmanitost a na své si přijdou milovníci sladších, ovocných bublinek i fandové sušších drinků. V dnešním článku se podíváme na dvě hlavní kritéria dělení prosecca: podle obsahu cukru, podle perlení a podle místa vzniku.
Jak se dělí prosecca podle zbytkového cukru
Jak už jsme psali ve starším článku, věnovaném výrobním postupům, prosecco se vyrábí převážně z odrůdy Glera. Jeho chuťový profil je tedy z podstaty jiný, než u šampaňského, které stojí na tradiční kombinaci odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, nebo u španělské cavy, která využívá převážně odrůdy Macabo, Xarel·lo a Parellada. Rozdíl v chuti se dále prohlubuje během výroby. Zatímco u šampaňského a cavy probíhá druhotné kvašení v láhvi, u prosecca se ke kvašení využívají převážně tlakové nádrže (ale existují i výjimky, které druhotně kvasí v láhvi). Stejně jako šampaňské a cava se pak prosecco dělí do kategorií podle obsahu zbytkového cukru.
Cukr v hroznovém moštu funguje při výrobě prosecca jako krmivo pro kvasinky, které ho postupně zpracovávají a proměňují na alkohol. V závislosti na jeho množství v základním moštu, na délce fermentace a dalších faktorech pak ale ve výsledném šumivém víně pořád nějaký zbývá. Pro snazší orientaci se proto označuje od nejsuššího k nejsladšímu jako:
- Prosecco Brut Nature (extrémně suché) – obsah cukru do 3 gramů na litr,
- Prosecco Extra Brut (velmi suché) – obsah cukru od 0 do 6 gramů na litr,
- Prosecco Brut (suché) – obsah cukru od 0 do 12 gramů na litr,
- Prosecco Extra Dry (středně suché) – obsah cukru od 12 do 17 gramů na litr,
- Prosecco Dry (středně sladké) – obsah cukru od 17 do 32 gramů na litr,
- Prosecco Sweet (sladké) – obsah cukru vyšší než 32.
Jak se dělí prosecca podle stupně perlivosti
Není všechno prosecco, co šumí. Nebo spíše: ne všechna prosecca šumí. V rámci kategorie rozlišujeme tři typy podle množství bublinek:
- Prosecco Spumante označuje šumivé víno s velkým množstvím drobných bublinek s intenzivním dlouhotrvajícím perlením. Tlak v láhvi přesahuje 3,5 baru.
- Prosecco Frizzante má o poznání kratší perlení a větší bublinky. Tlak v láhvi se pohybuje mezi 1 a 2,5 baru.
- Prosecco Tranquillo je méně častá, zcela neperlivá varianta prosecca. Při jeho výrobě nedochází k sekundární fermentaci.
Jak se dělí prosecca podle apelace: DOC a DOCG
Prosecco je chráněné označení, které se smí používat pouze pro vína vyrobená v italském regionu Veneto (Benátsko). Podle konkrétní oblasti, kde víno vzniklo, pak jeho názvu můžete najt písmena DOC nebo DOCG.
Prosecco DOC
DOC je zkratka italského Denominazione di Origine Controllata, tedy chráněné označení původu. Pokud je v názvu najdete, máte jistotu, že víno, které držíte v ruce, vzniklo v oblasti Veneto a za dodržení výrobních postupů uložených zákonem. Svou vlastní podkategorii tu mají prosecca z okolí města Treviso – Prosecco Treviso DOC.
Kategorie prosecco DOC od změny legislativy v roce 2020 umožňuje i výrobu jedné výjimečné speciality: růžového prosecca, které nabízí příjemnou změnu tradičního chuťového profilu italských bublinek. O téhle kategorii najdete v magazínu zvláštní článek, který vám její výrobu a chuťové vlastnosti přiblíží.
Prosecco DOCG
Apelace DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita – garantované chráněné označení původu) označuje naprostou špičku v kategorii prosecca. Aby si ji víno vysloužilo, musí vzniknout v oblasti Valdobbiadene nebo Asolo v benátském regionu. Za jeho kvalitu se pak zaručuje odborná komise, která ho před lahvováním ochutnává.
-
Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG se vyrábí v kopcovité oblasti mezi benátskými městy Conegliano a Valdobbiadene, která je vyhlášená nejkvalitnějším proseccem. Tento typ se vyrábí pouze ve variantě spumante. Má komplexní chuťový profil s výraznými květinovými a ovocnými notami. Prestižní místo si mezi proseccy s touto denominací vysloužila městečka Cartizze a Rive, která se vymykají svým terroirem. Prosecca z Cartizze jsou považovaná za to nejlepší, co můžete ochutnat.
-
Asolo Prosecco DOCG vzniká v okolí benátského města Asolo. Také se vyrábí pouze jako spumante. Vyniká elegantním chuťovým profilem vysokou aromatičností a typická je pro něj výraznější acidita.
Prosecca s označením DOC jsou cenově dostupnější a doporučujeme je k běžnému pití a také k přípravě oblíbených koktejlů s proseccem, jako je třeba Aperol Spritz, Hugo Spritz nebo Bellini. Prosecca DOCG poslouží jako stylový přípitek u zvláštních příležitostí, podobně jako šampaňské.
Vyberte si z naší nabídky a objevte všechny podoby vyhlášených italských bublinek. Na zdraví!



