skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Naturální vína: Co musí splňovat a jak je poznat
Chcete si vychutnat víno tak, jak ho příroda vymyslela? Nejste jediní. Naturální vína se s oblibou podávají ve špičkových restauracích po celém světě. Hrozny v nich od vinařů dostávají příležitost naplno projevit svůj charakter i krásu terroiru, ve kterém vyrostly. Od vinice až po láhev, bez zbytečných zásahů do procesu a s důrazem na ekologii a udržitelnost.
V tomto článku vám prozradíme, jak se naturální vína vyrábějí, čím jsou specifická i jak je vybrat. A přidáme pár tipů na skvělá vinařství, která se výrobě naturálních vín věnují u nás i ve světě.
Co je naturální víno?
Organická vína, bio vína, přírodní vína, autentická vína… Termínů je mnoho, ale jedno mají společné: v láhvi najdete víno, do jehož výroby vinaři zasahovali jen tak, jak je nezbytně nutné. Začíná to už na vinici. Při pěstování hroznů se nepoužívají agresivní chemické postřiky ani umělá hnojiva. Réva tak roste v půdě plné života a čerpá z ní své jedinečné vlastnosti, které se později projeví ve víně. Takto pěstovaná vína mohou, ale nemusí mít bio certifikaci. Vína bez chemie mají svůj přínos i bez ní.
Jak se liší naturální vína, biodynamická vína a organická vína?
Ano, všechny tyto termíny označují ekologická vína. V lecčem se ale liší:
-
Naturální vína spoléhají na přírodu od vinice až po láhev. Neexistuje ale žádná oficiální certifikace naturálních vín. Výrobou naturálních vín se navíc často zabývají malá vinařství, která sice splňují či dokonce více než splňují podmínky bio certifikace, ale zkrátka si ji nemohou finančně dovolit.
-
Bio vina nebo také organická vína se soustředí zejména na proces pěstování révy, který probíhá v souladu s přístými normami certifikačních orgánů. Nevyužívají se při něm škodlivé pesticidy ani herbicidy. Při zpracování hroznů se ale často uplatňují konvenční metody, které certifikaci neodporují. Více si o nich můžete přečíst ve starším článku.
-
Biodynamická vína, ač využívají organická hnojiva, představují zcela jinou kategorii. Při pěstování v duchu biodynamického zemědělství se přihlíží ke kosmickým cyklům, jako jsou například fáze Měsíce nebo postavení planet. Biodynamické zemědělství vychází z německé tradice a je spojené s filosofem Rudolfem Steinerem.
Výroba naturálních vín: Kritéria určuje příroda
Na rozdíl od konvenčního vinařství, ve kterém se proces kvašení startuje pečlivě vybranou kulturou, se při výrobě naturálních vín často využívají pouze přirozené mikroorganismy přímo z vinohradu a kvašení probíhá spontánně. Vinař pouze poskytne vhodné podmínky a o zbytek se postará příroda. Do chuti a podoby vína se nezasahuje ani v dalších fázích výroby. Nedochází proto ani k čiření ani k filtraci. Diky tomu máte jistotu, že víno označené jako naturální, je zároveň i veganské víno. (O živočišných produktech, které se někdy používají v procesu školení vína jsme psali ve specializovaném článku.)
Některá vinařství jdou ještě dále a vracejí se k prastarým způsobům výroby, jako je například kachetinská metoda, pocházející z Gruzie. Hrozny se umístí do hliněných amfor (kvevri), které jsou zakopané do země. Amfory se zapečetí a hrozny v nich kvasí a zrají několik měsíců nebo dokonce i let. Díky obsahu antibakteriálního stříbra ve speciální hlíně se v nádobách nemnoží škodlivé organismy. Kvevri vína mají specifickou jantarovou barvu, kvůli které se často označují jako oranžová vína. Svým profilem připomínají spíše vína červená než bílá, což je způsobené dlouhým kontaktem vína s hroznovými slupkami.
Díky přirozenému kvašení a minimálnímu zásahu během výroby mají naturální vína divočejší chuťový profil a výrazný podpis terroiru. Naplno se tu projeví jejich přirozená krása a schopnost vinaře ji směrovat, ale nerušit.
Proč zvolit naturální víno: Zdravotní přínosy a ekologie
Lidé po naturálních vínech sahají z různých důvodů. Někteří vyhledávají autentický zážitek z chuti, jiným je sympatický ekologický rozměr a šetrnost k životnímu prostředí a další cení jejich zdravotní přínos.
Autenticita především
Jak už jsme zmínili výše, naturální vína mají specifickou chuť. Záleží především na použité odrůdě vinné révy a jejích projevech. Vinař tu je jako pozorovatel, který vede přirozenou cestu hroznů a poskytuje živým procesům nejlepší možné prostředí.
Udržitelnost a ekologie
Ačkoli nepodléhají žádným oficiálním pravidlům a regulacím, vinařství naturální vína zpravidla vyrábějí z ekologicky pěstovaných hroznů bez použití agresivních pesticidů a herbicidů. Díky tomu ve vínech nenajdete zbytky chemických látek a navíc se půda ve vinohradu nadměrně nevyčerpává a zůstává plná života.
Přínos naturálních vín pro zdraví
V konvenčním vinařství se často využívá oxid siřičitý, který funguje jako konzervant. Zpomaluje přirozenou oxidaci vína a tlumí činnost bakterií. Kromě toho, že u řady lidí může oxid siřičitý vyvolat alergickou reakci, je také spojovaný s bolestí hlavy po konzumaci vína. Naturální vína jsou tedy vhodná pro alergiky na síru a navíc vás možná mine ranní kocovina.
Chcete další důvod? Naturální vína mívají vyšší obsah antioxidantů a díky tomu, že se nefiltrují ani jinak neupravují, jsou bohatší také na mikroorganismy, které prospívají mikrobiomu ve střevech.
Jak vybrat naturální víno?
Jak už jsme zmínili výše, legislativa není v této oblasti příliš nápomocná. Neexistuje žádná oficiální certifikace a jednoduchý způsob, jak poznat naturální víno, není. Etiketa naturálního vína nemusí tuto informaci vůbec obsahovat, ale výrobci jsou zpravidla na své postupy hrdí a na láhvi se rádi pochlubí. Hledejte spojení jako „přírodní víno“, „naturální víno“ případně „vin naturel“. A jak vybírat?
-
Pokud máte mezi přáteli vinné nadšence, zeptejte se na doporučení.
-
Pokud nemáte, nebojte se při výběru naturálních vín recenzí na internetu, zejména na specializovaných webech.
-
Máte-li možnost, navštivte kamennou prodejnu, kde vám zkušená obsluha pomůže s výběrem a navíc máte jedinečnou příležitost si láhev prohlédnout a pročíst informace na etiketě.
A jaká jsou nejlepší naturální vína? Z nabídky Alkohol.cz doporučujeme vyzkoušet třeba zmíněné kvevri oranžové víno. Sáhnout můžete i po vínech organických z českých a zahraničních vinařství. Naturální vína s minimálním zásahem do přirozených procesů najdete například v produkci vinařství Cibulka.
Na zdraví! A na víno tak, jak ho příroda vymyslela!