Milk & Honey: Izraelská whisky na vrcholu

17. 10. 2024 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

M&H whiskyNa whisky mapě světa už Izrael delší dobu funguje. A nejen funguje. Některé místní whisky už dokázaly, že dokážou konkurovat těm nejlepším na světě!

Milk & Honey je asi nejznámější izraelskou palírnou (ne však jedinou) a její jméno odkazuje na Bibli, kde se o této zemi mluví jako o „zemi mlékem a medem oplývající“. Destilerii založila skupina izraelských podnikatelů a whisky nadšenců v Tel Avivu v roce 2013. To není sice úplně nejdelší historie třeba v porovnání s klasickými skotskými palírnami, na druhou stranu určitě to už také není žádný nováček.

Izraelci to chtěli hned od počátku vzít opravdu poctivě a nechtěli nechat nic náhodě, a tak si pozvali odborníka na slovo vzatého. Tím byl legendární skotský palírník Dr. Jim Swan. Ten pomohl se samotným zařízením palírny a také se postaral o nastavení výrobního procesu a do jisté míry určil styl, kterým se bude místní whisky ubírat. V palírně působil až do roku 2018, kdy bohužel zemřel. 

Práci odvedl evidentně skvělou, protože whisky Milk & Honey se postupně těšila větší a větší oblibě, až nakonec v roce 2023 získala titul nejlepší whisky světa! Konkrétně to byla whisky Sherry Cask ze série Elements. Na renomované soutěži World Whiskies Awards porazila veškerou konkurenci a dostala nejvíce bodů. Tenhle obrovský úspěch pouze potvrdil vysoký standard whisky, které palírna produkuje. 

Destilerie má ve své nabídce několik řad: základní Classic, Elements, přes řadu Art & Craft a vrchol představuje experimentální řada Apex. Každá nabízí trochu něco jiného a každý si vybere. Pro našince je určitě zajímavý fakt, že některé láhve nesou českou stopu. Palírna totiž produkuje také nakuřované whisky a nakouřený slad pro jejich výrobu nakupuje právě u nás ve sladovně Bruntál.

glencairn

Experimentální whisky Milk & Honey

V palírně se nebojí experimentovat, a díky tomu můžete ochutnat například whisky, která zraje u Mrtvého moře. Jde vlastně o první a jedinou whisky, která zrála v nejnižším místě na zemi. Teploty zde dosahují až 50 stupňů a díky lokálnímu klimatu se roční odpar ze sudu pohybuje i k hranici 40 %. To je vážně síla, vždyť třeba ve Skotsku je odpar někde kolem 1-2 % ročně. Jak musí asi chutnat, taková whisky? Je slaná? Je hodně intenzivní? Hahá… však ochutnejte sami!

A nebo alespoň mrkněte na degustační videa, kde jsem pro vás všechny whisky vyzkoušel.

Vyzkoušejte dobroty z článku