skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Koktejly z tmavého rumu
Mezi lidmi existuje rozšířený mýtus, že bílé a světlé rumy jsou dobré pouze do míchaných drinků. Ano, jejich svěží charakter je předurčuje do letních koktejlů, kterým pomáhají vyzdvihnout osvěžující ovocné aroma. Avšak ne všechny bílé a světlé rumy jsou vhodné pouze jako přísada do koktejlů. Je spousta mladších rumů, které je zajímavé vyzkoušet samotné. A neplatí ani naopak, že tmavé vyzrálé rumy jsou vhodné pouze k degustaci. Ani jejich vyšší cena neznamená, že by měla být škoda je použít jako přísadu do koktejlu. Výraznější charakter starších rumů ozvláštní a prohloubí chuť klasických drinků.
Ona nakonec barva je ten „nejhorší“ aspekt, podle kterého můžeme rumy hodnotit. Spousta mladých rumů je dobarvena karamelem, aby vytvořily dojem staršího rumu. A naopak jsou i takové rumy, které jsou filtrací své barvy ze sudů zbaveny. Pojďme se podívat na koktejly, do kterých se tmavé rumy hodí.
Dark ‘N’ Stormy
Připravte si následující:
-
50 ml rumu anglického stylu (Jamajka, Barbados, Guyana) originál značka Gosling’s
-
20 ml čerstvé limetkové šťávy
-
10 ml cukrového sirupu
-
2 zástřiky Angostura Aromatic Bitters
-
90 ml zázvorového piva
Všechny ingredience, kromě zázvorového piva, vložte do shakeru a pořádně protřepejte. Do vyšší sklenice (Collins) s ledem sceďte obsah shakeru a dolijte zázvorový pivem. Více o tomto koktejlu najdete v článku se zjednodušeným receptem.
TIP: Máte-li opravdu rádi zázvor, do shakeru vložte lžičku až dvě rozdrceného zázvoru.
Mai Tai
Připravte si tyto ingredience:
-
30 ml jamajského tmavého rumu
-
20 ml bílý overproof rum
-
15 ml pomerančový likér
-
15 ml Amaretta
-
20 ml čerstvé limetkové šťávy
-
10 ml cukrového sirupu
Vložte všechny ingredience do dvoudílného shakeru spolu s ledem. Protřepejte tak, až vás budou mrazit ruce. Přes sítko sceďte do vyšší sklenice naplněné ledem a ozdobte měsíčkem pomeranče a koktejlovou třešní. O původu drinku si můžete přečíst v samostatném článku.
TIP: Bude-li na vás koktejl moc silný, můžete ještě podle chuti přidat ananasový nebo pomerančový džus. Můžete přidat i zástřik Angosturou.
Rum Old Fashioned
Budete potřebovat tyto ingredience:
-
60 ml staršího rumu (10 let a více)
-
5 ml cukrového sirupu 2:1 (poměr 2 díly cukru k 1 dílu vody)
-
zástřik Angostura Aromatic Bitter
Všechny ingredience spolu s ledem nadávkujte do whisky sklenice. Míchací lžičkou vymíchejte zhruba po dobu 30 sekund, tak aby se část ledu mírně rozpustila. Skleničku zastříkněte pomerančovou kůrou. Máte-li rádi koktejlovou třešeň, můžete ji použít jako ozdobu. I Rum Old Fashioned jsme věnovali samostatný článek, kde najdete další informace.
Planter’s Punch
Připravte si tyto ingredience:
-
45 ml tmavého rumu
-
35 ml ananasového džusu
-
35 ml pomerančového džusu
-
20 ml limetkové šťávy
-
10 ml grenadiny
-
10 ml cukrového sirupu
-
3-4 střiky Angostura Bitters
Všechny ingredience vyjma Angostura Bitters vlijte do šejkru s kostkami ledu, dobře protřepte a přelijte do sklenice Hurricane Glass. Zastříkněte Angostura Bitters, ozdobte kouskem ananasu a třešničkou a servírujte.
Na závěr vám jen připomínáme, abyste v tomto horkém počasí nezapomínali na pravidelný pitný režim a jednotlivé alkoholické drinky prokládali nejlépe vodou. Je všeobecně známo, že alkohol způsobuje dehydrataci, proto na nealkoholické nápoje skutečně v těchto parnech nezapomínejte. Protože je alkohol častým společníkem při nejrůznějších oslavách, ale i v běžném životě, níže naleznete video, jak se chovat ve společnosti a také rady, kdy je lepší s pitím alkoholu raději přestat.
Na zdraví!
Radek Navrátil,
rumový ambasador Alkohol.cz a Rumme.cz