Je libo koňak nebo whisky?

10. 12. 2014

Většina Čechů podle statistik holduje pivu. Další mají rádi víno. Najdou se ale i tací, kteří dají přednost dobrému koňaku. Víte, do čeho správně tento voňavý mok nalévat?

„Koňak se podává při takzvané pokojové teplotě. Je třeba vědět, že při zahřívání koňaku se uvolňují daleko rychleji aromatické látky, a to není úplně žádoucí,“ podotýká Miloš Bednář, učitel odborných předmětů z mostecké hotelové školy Bukaschool. 

Koňak se totiž vychutnává – nepije se na ex. To samé platí pro whisky, která se v Čechách také stala velmi populární. Víte, jaký je rozdíl mezi bourbonem a whisky? 

„Bourbon se dělá z minimálně 51% kukuřice, zatím co whisky se dělá z pšenice, žita apod.,“ konstatuje Miloš Bednář a zároveň upozorňuje, že k těmto nápojům je třeba také odpovídající servis a také správná sklenice. 

„K whisky patří whiskovka, to znamená old fashion glass, také se jí říká lowball nebo rock glass. Spousta výrobců whisky ale vydává své vlastní skleničky, které se podobají sklenkám na portská vína nebo sherry. Je to proto, že je u nich buket velmi výrazný a sklenička „whiskovka“ neuzavře dostatečně ten buket,“ vysvětluje Miloš Bednář a dodává, že skutečný gurmán si pochutná na whisky bez ledu, bez vody a dalších ingrediencí, které mění její chuť. 

Pokud dáváte přednost whisky s ledem, doporučoval by větší kostky ledu – pomaleji tají a tedy i méně ředí chuť kvalitního alkoholu. Co myslíte – neškodilo by přenést způsob podávání ze špičkových podniků i do domácího prostředí?

Zdroj:http://www.rozhlas.cz