Co je grappa a jak se pije

4. 11. 2020

Grappa je vinný destilát s kořeny v Itálii, kde se tradičně pije jako digestiv po večeři. Vyrábí se z matoliny, tedy ze zbytků po lisování vína. Tam, kde hroznová šťáva dá vzniknout špičkovým italským vínům, se ze slupek, zrníček a stopek rodí výrazná pálenka. 

Hrozny vinné révy

Ve svých počátcích byla grappa nápojem chudých. Vinaři zbytky výlisků rozdělovali mezi své zaměstnance, kteří z nich pak vyráběli levnou grappu. Až později se ukázalo, že když se použije ta správná odrůda hroznů a zpracuje se pečlivě, výsledek je velmi lahodný. V dnešní době se výrobě grappy věnuje stejná péče, jako whisky, vodce nebo ginu, a její obliba stoupá.

Maximální využití suroviny ještě nikdy nechutnalo tak skvěle.

Jak chutná grappa

Stejně jako víno, i grappa se může vyrábět jako jednoodrůdová nebo z kombinace několika odrůd. A na použité odrůdě a jejím původu (terroiru) do velké míry závisí chuť výsledné pálenky. Dalším faktorem, který vstupuje do hry chutí a vůní, jsou dubové sudy, ve kterých někteří výrobci nechávají své lahůdky odpočívat. Tím se k aromatu přidají dřevité noty, jak je známe třeba u rumů či whisky.

Podle doby zrání se grappy dělí do několika kategorií. Ta nejmladší s označením Bianca (bílá) se lahvuje krátce po destilaci, je čirá a v chuti suchá a čistá. Když ji necháte dále uležet v sudech, do 12 měsíců zrání nese označení Affinata (zralá), mezi 12 až 18 měsíci Vecchia (stará) a déle než 18 měsíců Riserva

Pokud se potkáte s označením Aromatica, znamená to, že držíte v rukou grappu z výrazně aromatické odrůdy hroznů. Oproti tomu grappa Aromatizzata je ochucená a obsahuje esence ovoce či bylinek, díky čemuž vznikají velmi zajímavé kombinace.

Jak se pije grappa

Grappu si nejlépe vychutnáte z vyšší, úzké sklenky s mírně rozevírajícím se hrdlem, jaká se používá na koňak či brandy. Nalévejte jen maximálně do třetiny, aby vaše čichové buňky neochromila výrazná vůně. 

Sklenka na grappu

Mladší grappy doporučujeme nachladit na 8 až 12 stupňů, těm starším pak sluší teploty mezi 15 a 18 stupni. Čím vyšší je teplota, tím lépe vynikne aroma. V domovské Itálii se proto grappa často servíruje i v pokojové teplotě. Sami zkuste, jak grappa nejvíc chutná právě vám.

Jak se míchá grappa

Italové si sklenku grappy dopřávají na trávení po večeři, často také v kombinaci s espressem, které říkají caffé correcto (napravená káva). Můžete ho zkusit připravit i doma. Stačí do espressa přilít 1-2 cl grappy. Alternativně můžete malým množstvím destilátu zakroužením vypláchnout dopitý šálek kávy a směs vypít.

Moderní mixologie objevuje nové a nové kombinace a i na grappu už za barem došlo. Pokud rádi zkoušíte originální koktejlové kombinace, vyzkoušejte Italské mojito. Jednoduše v tom kubánském nahraďte rum grappou. 

Na zdraví! Saluti!

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem