Jak se pije Cinzano

28. 1. 2016

Cinzano je oblíbený vermut původem z Itálie. Základem pro výrobu je kvalitní italské víno, buď červené, nebo bílé, z toho vznikají varianty Cinzano Rosso nebo Cinzano Bianco. Kromě těchto dvou základních variant existuje také Cinzano Extra Dry a Cinzano Rosé, což je nejnovější přírůstek a má barvu do růžova s oranžovými odlesky.

Kromě vína se do směsi na Cinzano přidává ještě cukr a alkohol. V této směsi se pak macerují byliny a koření. Kombinace bylin a koření je samozřejmě stejně jako u jiných podobných nápojů tajná. Mimo jiné se používá majoránka, tymián a řebříček.

Cinzanu se přezdívá vermut z Turína a proslavil jej známý svůdník žen Casanova.

Nejoblíbenější variantou je již zmíněné Cinzano Bianco, to je nasládlé, má plnou a intenzivní chuť a vůni. Skvěle chutná na ledu, nebo v kombinaci s citronovou limonádou (z opravdového citronu), ovocným džusem či sodou.

Cinzano Rosso je tmavě červené, sladké a hodně voňavé, zároveň jemně nahořklé, dá se pít samotné (ledově vychlazené), nebo třeba s jablečným džusem v kombinaci se skořicí.

Cinzano Rosé je jemná a lehká varianta s vůní skořice a vanilky, je dobré ho podávat ledově vychlazené, nebo v kombinaci s tonikem či džusem. Rosé vzniklo jako letní ovocná a osvěžující varianta Cinzana, je doprovázena také variantou Limetto, která překypuje citrusovou chutí a vůní, a Orancio, která má chuť pomerančů, karamelu, kandovaného ovoce a vanilky.

Extra Dry Cinzano je suchý vermut, který skvěle poslouží do různých koktejlů jako je například martini. Dobře se míchá také s ginem, nebo vodkou.